Nedelja 15.05.2011.
12:50
Vestionline

S. Koreja i Iran trguju raketnom tehnologijom

Nelegalni transfer tehnologije obavljao se preko teritorije Kine, izjavilo je Rojtersu nekoliko neimenovanih diplomata.

Izveštaj će verovatno produbuti sumnje o saradnji Severne Koreje i Irana i povećati zabrinutost za odlučnost Kine da sprovodi sankcije koje su dvema zemljama uvedene zbog njihovih nuklearnih programa.

I pored sankcija, Iranci i Korejci sarađuju u pogledu vojne tehnologije
 

Sankcijama, koje su uvedene pošto je Pjongjang izveo nuklearne probe 2006. i 2009. godine, zabranjena je trgovina nuklearnom i raketnom tehnologijom sa Severnom Korejom i uveden je embargo na oružje.

Grupa stručnjaka koja prati sprovođenje sankcija UN Severnoj Koreji podnela je izveštaj Savetu bezbednosti u petak. Transport je obavljan redovnim letovima nacionalnih kompanija, navedeno je u izveštaju.

Mogućnost izvoza nuklearnog materijala za proizvodnju oružja iz Severne Koreje ili nukelarne tehnologije u druge zemlje predstavlja, dodaje se u izveštaju, nove izazove međunarodnim naporima u cilju neširenja nuklearnog oružja.

U izveštaju se ističe da se program Severne Koreje za obogaćivanje uranijuma koristi pre svega za vojne svrhe, iako Pjongjang tvrdi da ima isključivo civilnu upotrebu.

Severna Koreja treba da "bude prisiljena da napusti svoj program obogaćivanja uranijuma i svi aspekti programa treba da budu stavljeni pod međunarodni nadzor", ukazali su stručnjaci u izveštaju.

Takođe se dodaje da postoji zabriutost za bezbednost u severnokorejskom nuklearnom kompleksu Jongbjon i da bi njegova "nemarna demontaža i deaktivacija mogla izazvati ekološku katastrofu".

2024 © - Vesti online