Nedelja 15.05.2011.
04:17 >> 16:28h
Politika

Poseta zbog Srba, a ne marketing

"Za nas ovi pregovori treba da reše položaj Srba na Kosovu i Metohiji. Prištinska strana nema drugih ideja i boji se svakog predloga. Očigledno je da njihova takozvana nezavisnost ne funkcioniše i pored podrške najjačih svetskih centara", rekao je Stefanović u intervjuu za dnevni list "Politika".

Borislav Stefanović: Pregovorima poboljšati položaj Srba
 

Stefanović smatra da njegova poseta Prištini pokazuje da Srbija ne podleže provokacijama i da nema mesta gde nije spremna da ode i razgovara ako će to ostvariti njen interes.

Upitan da prokomentariše stav opozicije u Skupštini Kosova da je njegova poseta bila marketinški potez i da je gubitnik Vlada Kosova, on je odgovorio odrično.

"Nije marketinški potez, a gubitnici su svi oni koji misle da mogu da se bore protiv gravitacije. Gube svi ekstremisti i ljudi uskih pogleda. Gube oni koji misle da će kamenje rešiti bilo šta,", rekao je Stefanović i dodao da je srpska strana posle posete Prištini dobila podršku sa svih strana.

DSS: Vlada pregovorima u Prištini priznala Kosovo

 

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić izjavio je danas da vlada ne bi trebalo da i dalje ubeđuje građane kako nije priznala nezavisno Kosovo jer je razgovorima srpske i prištinske delegacije to i definitivno učinjeno.

 

"Glavni predstavnik Srbije u tim razgovorima posetio je Prištinu u zvaničnom svojstvu predstavnika države Srbije u državi Kosovo i to konačno potvrdio sedeći za stolom pod zastavom albanskog Kosova i pod zastavom Srbije", kazao je Samardžić.

 

On je odlazak srpske delegacije u Prištinu na nastavak dijaloga započetog 8. marta ove godine u Briselu ocenio kao "još jedan čin u priznavanju Kosova kao nezavisne države".

 

"Kao što je američki učesnik u tim razgovorima Tomas Kantrimen rekao, to su razgovori predstavnika dve države. Naši su se predstavnici upirali da dokažu da to nije tako i da je reč samo o tehničkim pitanjima", kazao je Samardžić za beogradske agencije.

 

On je ocenio da se taj proces nalazi na "stranputici bez povratka" i da se njom krenulo od usvajanja rezolucije Generalne skupštine UN o početku razgovora Beograda i Prištine o životnim pitanjima građana Kosova.

2024 © - Vesti online