Subota 14.05.2011.
02:15
Vestionline

AI: Hrvatska ne kažnjava zločince

Kao jedan od problema AI navodi i teškoće u vezi sa povratkom izbeglica u Hrvatsku
 

U izveštaju te međunarodne organizacije, objavljenom u Londonu, u vezi sa položajem Srba navode se brojni problemi oko povratka izbeglica u Hrvatsku i obezbeđivanje njihovih prava.

"Kapaciteti hrvatskog pravosuđa za progon ratnih zločinaca su mali. Stotine slučajeva, a naročito onih u kojima su žrtve Srbi i onih u kojima su navodni počinioci pripadnici Hrvatske vojske i policije, ostaju nerešeni", naglašava se u izveštaju.

AI ocenjuje da se u praksi ne sprovode zakoni prihvaćeni 2003. u cilju lakšeg progona ratnih zločina, kao i da u velikoj meri nedostaje političke volje za sprovođenje reforme pravosuđa.

Vrhovni sud je u slučajevima Branimira Glavaša kome se sudilo za zločine nad Srbima u Osijeku i Mirku Norcu kome se sudilo za Medački džep, suprotno međunarodnim standardima, prihvatio neke olakšavajuće okolnosti i ublažio presude, ističe AI i navodi da je kao olakšavajuća okolnost uzeta pripadnost hrvatskoj vojsci.

AI je ocenio i da su Romi izloženi diskriminaciji na području ekonomskih i socijalnih prava, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje, a da su mere koje vlasti preduzimaju nedovoljne.

2024 © - Vesti online