Subota 14.05.2011.
01:42
Press

Ponoš plaćeniji od predsednika i premijera

Zdravko Ponoš prima i platu i penziju
 

Ponoš je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ima dupla primanja, i to penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara u Ministarstvu. Za razliku od njega, drugi general u vladi i ministar zdravlja Zoran Stanković odrekao se duplih primanja.


Ponoš je iskoristio rupu u zakonu koji ne zabranjuje dupla primanja, ali postavlja se pitanje da li je moralan gest da on kao javni funkcioner uzima i platu i penziju, odnosno da se poput Stankovića ne odrekne plate dok obavlja državnu funkciju.


Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penziono i invalidsko osiguranje Jelica Timotijević kaže da Zakon o PIO dozvoljava civilnim penzionerima da zasnuju radni odnos i uz penziju primaju i platu.
 

- Za tako zaposlene poslodavac ima olakšice jer nema obavezu da plaća sve dažbine već samo 22 odsto za penziono osiguranje. Taj "zaposleni penzioner" posle godinu dana rada stiče čak i pravo da traži preračun penzije - objašnjava Timotijevićeva.
 

Pošto je Ponoš vojni osiguranik, Press je proverio i u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (FSOVO) da li za njega važe ista pravila kao i za penzionere u "civilu".
 

- I za vojne penzionere važi Zakon o PIO tako da i oni mogu da primaju i platu i penziju - kažu u FSOVO.
 

Glumica Eva Ras kaže da nije Ponoševe sreće. Njoj je u leto prošle godine država ukinula 18.500 dinara penzije pokojnog muža Radomira Stevića Rasa jer je ostvarivala druge prihode (honorarno je pisala za novine). Pošto se zbog toga u javnosti podigla prava bura, nešto kasnije usvojene su izmene Zakona o PIO koje omogućavaju i honorarni rad i porodičnu penziju.

2024 © - Vesti online