Petak 13.05.2011.
18:46
Fonet

Barać: Vlada htela da proda Telekom bez tendera

Verica Barać
 

"To što su Radna grupa za prodaju Telekoma i Vlada na kraju, ipak, odustali od prodaje, ne znači da u postupku za njegovu prodaju nije bilo korupcije, kako to poslednjih dana najviši predstavnici vlasti pokušavaju da predstave građanima Srbije", istakla je Barać u pisanoj izjavi.


"U ovom slučaju, pritisak javnosti i upozorenja stručnjaka da se prodaja Telekoma vodi netransparentno i nestručno, dali su rezultate, zbog čega je Vlada bila prinuđena da odustane od prodaje tog preduzeća", naglasila je ona.

Barać je ukazala da netransparentnost i nestručnost postupka privatizacije, kakav je bio i postupak prodaje Telekoma Srbije, po pravilu stvara uslove za korupciju. Ona je podsetila da je oglas o tenderskoj prodaji Telekoma objavljen u dnevnim novinama, ali da u njemu nije objavljena minimalna cena kao kvalifikatorni uslov za uspešnost tendera, "iako je Vlada Srbije u saopštenju za javnost objavila da je donela odluku o minimalnoj ceni".

"Takva odluka Vlade, međutim, nije objavljena. Ali, i ukoliko je ona stvarno doneta, onda se postavlja pitanje zbog čega minimalna cena Telekoma Srbije nije ušla u tekst oglasa, kako bi i javnost i svi potencijalni kupci bili upoznati da u ponudi moraju da navedu tu minimalnu cenu", smatra Barać.


Prema njenoj oceni, prihvatajući da uđe u postupak pregovora o ponudi koja nije u skladu sa odlukom Vlade o minimalnoj ceni, Vlada je jasno pokazala da je bila spremna da proda Telekom bez nadmetanja i da je učestvovala u objavljivanju nepotpunog oglasa radi isključivanja konkurencije.

2024 © - Vesti online