Četvrtak 10.12.2009.
13:30
Tanjug

Sud oslobodio vrh DB-a da je odao državnu tajnu

Sud je potvrdio deo presude kojom je bivši načelnik RDB osuđen na sedam meseci zatvora zbog zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Radomir Marković u vojnoj uniformi

U obrazloženju VSS je ocenjeno da je odluka prvostepenog suda, po kojoj nije dokazano da su optuženi Marković, Crni i Radonjić izvršili krivično delo odavanje državne tajne, pravilna i da su žalbeni navodi Okružnog javnog tužioca u Beogradu neosnovani.

U prvom procesu, 6. jula 2001. godine, Marković, Radonjić i Crni su osuđeni na po godinu dana zatvora, dok je pokojni Nikola Ćurčić, Markovićev zamenik, bio osuđen na 16 meseci zatvora.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je ovu presudu i predmet vratio Okružnom sudu na novo postupanje, a u međuvremenu je protiv Ćurčića, koji je umro 3. novembra 2006. godine, postupak obustavljen.

Marković, Radonjić i Crni presudom Okružnog suda u Beogradu, aprila prošle godine oslobođeni su odgovornosti da su odali državnu tajnu, odnosno da krajem 2000. godine iz službenih prostorija DB-a izneli dokumentaciju - tri CD-a s oznakom državna tajna, a na kojima su bili dosijei članova političkih stranaka.

Sud je uvidom u dokumentaciju utvrdio da je postojala oznaka državna tajna, ali da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da bi njeno iznošenje imalo štetne politicke posledice po državu.

2024 © - Vesti online