Petak 13.05.2011.
14:05
Đ. Barović - Vesti

Albanci naplaćuju otkopavanje grobnica

Misija Euleks upozorila je da se potraga za ostacima tela nestalih na Kosovu na lokaciji Žilivode kod Vučitrna suočava sa "administrativnim problemima", a kopredsednik Odeljenja za sudsku medicine u Prištini i stručnjak misije Euleks Alan Robinson rekao je da će neki od vlasnika zemljišta na kome se obavlja ispitivanje "biti pogođeni" i da oni očekuju da komisija kosovske vlade reši pitanje naknada.

Pošto masovna grobnica?


 

Savetnik predsednika komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Gvozden Gagić kaže za "Vesti" da je problem sa nedostatkom sredstava za istrage lokacija gde su zakopani ubijeni Srbi i nealbanci konstantan, a da je Vlada Srbije u više navrata nudila da učestvuje u delu troškova.
 

- Pre dve godine se pojavio sličan problem, ali zbog plaćanja mehanizacije, pa su međunarodne organizacije na Kosmetu ipak pronašle sredstva. Sada su novac tražili seljaci. Ne znam o kojoj sumi je reč, ali pošto je Euleks ipak pronašao novac, verujem da im je plaćena realna suma. U suprotnom, to je više nego jasan signal da je u pitanju klasična opstrukcija istrage - kaže Gagić.


Na lokaciji Žilivode, sumnja se da se nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i tela devet rudara ugljenokopa Belaćevac koji su kidnapovani 1998. godine.

  

Nepoznata sudbina 526 Srba

 

Na Kosovu i Metohiji se i dalje 1.821 osoba vodi kao nestala, od kojih je 526 Srba.


Euleks tvrdi da su eksperti te misije sproveli više od 270 operacija na terenu u kojima je pronađeno 135 posmrtnih ostataka nestalih.

2024 © - Vesti online