Četvrtak 12.05.2011.
19:51
Srna

Čuvar iz logora pušten na slobodu zbog starosti

Džon Demjanjuk

- Optuženi će biti pušten - rekao je sudija Ralf Alt, nakon što je proglasio Demjanjuka krivim i osudio ga na pet godina zatvora.


Demjanjuk je tokom suđenja demantovao da je bio čuvar, tvrdeći da je i sam bio ratni zarobljenik i žrtva. Njegovi advokati rekli su da će se žaliti na presudu.


Proces protiv Demjanjuka vođen je 19 meseci i periodično je prekidan, pošto je optuženi povremeno odbijao da prisustvuje ročištima zbog lošeg zdravlja, čak i u slučajevima kada su lekari govorili da je sposoban za suđenje. On je bio u pritvoru od kada je izručen iz SAD u Nemačku 2009. godine.


Demjanjuk je rođen u Ukrajini, a tokom Drugog svetskog rata bio je vojnik Crvene armije. Nemci su ga zarobili 1942. godine, a tužilaštvo je tvrdilo da je tada postavljen na položaj čuvara u Sobiboru.


Sudu nije predočen nijedan dokaz da je Demjanjuk lično učestvovao u nekom konkretnom zločinu. Optužnica je počivala na identifikacionom dokumentu njemačkog SS-a, koji sugeriše da je Demjanjuk bio poslat da radi kao čuvar u logoru smrti.

2024 © - Vesti online