Četvrtak 12.05.2011.
17:24
Srna

"Incko najodgovorniji za krizu u BiH"

Valentin Incko
 

Ajanović je ocenio da Incko pred Savetom bezbednosti UN nije branio interese BiH, nego produžetak svog predobro plaćenog mandata, prenosi portal "Dnevnik.ba".

- Buđenje Incka iz dubokog sna rezultiralo je još gorim produbljivanjem političke krize - suspenzijom odluka CIK-a o nelegalnosti federalne vlasti, jer je time onemogućen Sud BiH da donese konačnu odluku o tome je li federalna vlast legalna ili ne, što je direktno negiranje državnog suda i države - naveo je Ajanović.

Incko je 9. maja, predstavljajući polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku, ocenio da se BiH suočava sa jednom od najvećih političkih kriza od kraja rata i Dejtonsko-pariski sporazum, koji je zemlji doneo 15 godina mira, izložen je ozbiljnim kršenjima.


Uz redovan izveštaj, Incko je prvi put dostavio članicama Saveta bezbednosti ceo aneks koji nosi naziv "Republika Srpska", a u kome najoštrije osuđuje Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma i rušenje ustavnog poretka BiH, i naveo da zaključci Narodne skupštine Srpske i odluka o referendumu dovode u pitanje sve zakone koje je doneo visoki predstavnik.

2024 © - Vesti online