Četvrtak 10.12.2009.
11:51
Tanjug

"Islamska država Iraka" preti novim bombama

Pripadnici islamske država Iraka
Napadi na ministarstva rada i finansija i na zgrade suda su "treći talas napada", navodi se u saopštenju te radikalne iračke grupe postavljenom na jednom od islamskih veb sajtova.

"Mladi ljudi islama su krenuli da napadaju tvrđave zla, gnezda nevere i centre šiitske vlade. Odlučni smo da iskorenimo tu vladu, da srušimo njene stubove i da udarimo na njene punktove moći. Spisak ciljeva napada neće biti konačan sve dok se božja zastava ponovo ne zavijori nad Bagdadom," kaže se u saopštenju, a preneo je Rojters.

U tim napadima je ranjeno 425 ljudi, a broj mrtvih se razlikuje u zavisnosti od izvora. Prema zvaničnicima iz ministarstva za zdravstvo ubijeno je 77 ljudi, dok policijski izvori tvrde da je poginulo 112 ljudi.

Islamska država Iraka preuzela je takođe odgovornost za bombaške napade od 25. oktobra kada je ubijeno 155 ljudi, kao i za dva napada od 19. avgusta kada je poginulo 95 ljudi.

Sunitske militantne grupe i Al Kaida od 2003. godine, kada je počela američka vojna intervencija u Iraku, vrše napade na iračke šiite čiji predstavnici čine većinu u iračkoj vladi.

Džihad al Džabiri, načelnik odseka ministarstva unutrašnjih poslova za vojne nabavke, je izjavio da su ekstremisti ili članovi Al Kaide ili ilegalne Baas partije Sadama Huseina i da imaju podršku Sirije, Saudijske Arabije ili neke druge zemlje.

2024 © - Vesti online