Četvrtak 12.05.2011.
09:10
Fonet

Danas Sveti Vasilije Ostroški

Ikona Svetog Vasilija Ostroškog

Kako je najavila Mitropolija dobrobosanska, patrijarh Irinej će u Foči prisusvovati krsnoj slavi Bogoslovskog fakulteta i Srednje bogoslovske škole. Patrijarh će služiti svetu arhijerejsku liturgiju u hramu u krugu Bogoslovskog fakulteta, a zatim će blagosloviti početak radova na rekonstrukciji zgrade koju je za potrebe fakulteta prošle godine kupila Vlada Republike Srpske.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto su hodočasća za vernike svih religija, a kult svetitelja raširen je ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već na celom Balkanu.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, 1610. godine odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, a kada su ga Turci razorili, Vasilije se preselio u manastir Ostrog koji je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podeljen je na Gornji i Donji Ostrog.

Sveti Vasilije se i upokojio 1671. godine u manastiru Ostrog, a odmah po proglašenju za sveca, narod je počeo da dolazi na njegov grob da se moli. Vernici dolaze na poklonenje svetitelju, posebno na paznik Duhova, 50 dana po Vaskrsenju.

2024 © - Vesti online