Četvrtak 22.10.2009.
01:35
M. Đurić - Vesti

Hrvati kriju broj ubijenih Srba

Sećanje na žrtve: Polaganje venaca na groblju u Dvoru na Uni

Nakon opsežnih priprema, a po nalogu Županijskog državnog tužilaštva u Sisku, ekipe stručnjaka Zavoda za sudsku medicinu iz Zagreba pre desetak dana su, posle gotovo 15 godina čekanja, počeli s ekshumacijom posmrtnih ostataka Srba ubijenih u akciji "Oluja" 1995. godine u Dvoru na Uni, a pokopanih na pravoslavnom groblju u tom gradu, potvrđeno je u Komisiji za nestala lica Hrvatske. Do juče su, kako su nam potvrdili predstavnici Komisije za nestala lica Srbije, iskopana 64 tela, od kojih je 16 žena.


Prema procenama Srba u Dvoru na Uni, koji su godinama uređivali grobove, palili sveće, polagali cveće i na kraju postavili veliki krst, u stotinak grobnih mesta se nalazi više od 120 posmrtnih ostataka srpskih civila (uglavnom izbeglica s Korduna) ubijenih u izbegličkoj koloni kod Dvora na Uni i na putu Glina-Dvor na Uni.


Zamenik načelnika Dvora na Uni Miloš Mrkobrada u izjavi za "Vesti" kaže da su Srbi u Dvoru na Uni, Baniji i Kordunu dugo čekali na početak ove ekshumacije i da je lokalna vlast (srpska) sve činila da grobovi ne zarastu u korov, da ih niko ne skrnavi, a na godišnjice njihovog stradanja su održavani pomeni.


Svedoci tih zločina bili su pripadnici danskog bataljona Unprofora, ali i tri holandska istoričara koji su se tu zatekla. Oni su holandskim medijima posvedočili da su samo u osnovnoj školi u Dvoru na Uni zatekli pet-šest zaklanih invalida koji su tu bili sklonjeni...

(više o ovome možete pročitati u štampanom izdanju "Vesti" od 22.10.)

2024 © - Vesti online