Četvrtak 12.05.2011.
14:04
Đ. Barović - Vesti

Hajka na Srbe u Hrvatskoj!

Predstavnici Srba iz Hrvatske tvrde da nije reč o slučajnosti već o orkestriranoj akciji hrvatskih vlasti kako bi javnom mnjenju umanjila značaj haške presude u kojoj je utvrđen udruženi zločinački poduhvat protiv srpskog življa.


Poslednja iz niza optužnica podignuta je u utorak kasno uveče u Osijeku protiv petorice državljana Hrvatske zbog ratnog zločina u Borovu Selu 1991. godine.

Optužnica posle 20 godina: Detalj sukoba u Borovu selu


U saopštenju Županijskog državnog tužilaštvo u Osijeku navodi se da je optužnica podignuta protiv M. M. (64), J. J. (56), D. R. (47) i M. M. (48) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, kao i protiv J. V. (42) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


Da podsetimo, u Borovu Selu početkom maja 1991. ubijeno je 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jednice policije koji su došli da spasu dvojicu kolega, koje su prethodno, u noći između 1. i 2. maja, zarobili pripadnici srpskih formacija. Tada su ranjena 22 hrvatska policajca.


Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac nema nimalo sumnje da su presude hrvatskim generalima rezultirale povećanim brojem istraga i optužnica protiv Srba.
 

Savo Štrbac

- Počela je nova hajka na Srbe koja je posebno uočljiva na hrvatskoj državnoj televiziji. Svaki dan se detaljno izveštava o svakom novom ili starom slučaju.

Očigledno hrvatske vlasti na ovaj način pokušavaju da smire situaciju, a Srbi su uvek bili pogodni kao bensedin - kaže Štrbac i dodaje da je i pored razmene spiskova osumnjičenih ili optuženih između Srbije i Hrvatske, hrvatska strana počela da manipuliše istragama koje vodi.


- U Šibeniku je započeta istraga zbog događaja u kninskom zatvoru.

Međutim, oni su sada tu istragu proširili i na septembar i oktobar 1991. godine, mada ovaj predmet datira bukvalno već 20 godina.

Da li je moguće da su tek sada otkrili da je i tada bilo zločina?! - pita se ironično Štrbac i dodaje da je slična situacija i kad je reč o drugim predmetima.


I predsednik Asocijacije udruženja izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da je posle presuda Gotovini i Markaču u Hrvatskoj otpočela nova sezona lova na Srbe!


- Zašto da ne kažem istinu? Otpočela je još jedna sezona lova na Srbe, ali ne samo da bi se i ove godine sprečio povratak izbeglih, već i kako bi se hrvatska javnost umirila i ponovo uljuljkala u tezi da nije postojao udruženi zločinački poduhvat, već su za sva zlodela krivi isključivo Srbi - kaže Budimir i dodaje da se ovoj Asocijaciji poslednjih mesec dana gotovo svakodnevno javljaju izbegli koji su u potpunom očaju jer ne znaju da li je bezbedno da obiđu svoje domove u Hrvatskoj.


- Svima govorim da budu veoma oprezni jer očigledno smo svi na listi sumnjivih - zaključio je Budimir.
 

Tri odsto

 

Milojko Budimir kaže da će rezultati nove represije nad Srbima u Hrvatskoj biti vidljivi i u rezultatima referenduma.


- Presude Gotovini i Markaču su se poklopile sa referendumom u Hrvatskoj. Plašim se da će zbog toga rezultati biti poražavajući za Srbe u Hrvatskoj. Sumnjam da će nas, sve da nas zbroje i sa domaćim životinjama, biti više od tri odsto - plaši se Budimir.

2024 © - Vesti online