Sreda 11.05.2011.
23:12
Vestionline

Lavrov: Amerikanci su s pravom ubili Bin Ladena

Sergej Lavrov
 

- Posle 11. septembra 2001. godine Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj je jasno priznao pravo SAD na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje UN, jer je to bio napad na zemlju-članicu UN. Nikakva ograničenja pravo na samoodbranu ne predviđa - rekao je Lavrov u intervjuu za “Moskovske novosti“.


Kako je prenela agencija RIA Novosti, ruski ministar inostranih poslova je rekao da su “oni koji su operaciju sprovodili imali čvrstu pravnu bazu u vidu prava na samoodbranu po Povelji UN, potvrđenu dodatno u rezoluciji SB UN“.


- Niko u svetu ne sumnja da je Bin Lade čovek koji stoji iza strašnog terorističkog akta 11. septembra, čitavog niza drugih terorističkih akata. Al Kaida koju je on stvorio i odnegovao, umešana je u mnogobrojne terorističke akte u drugim zemljama, uključujući Rusiju - istakao je Lavrov.


Libija je druga priča...

Govoreći, istovremeno, o Libiji, šef ruske diplomatije je rekao da ono što se dešava u toj zemlji daleko prevazilaze okvire zadatka odobrenog u SB UN, a to što se libijski lider Moamer Gadafi i njegova rodbina proglašavaju legitimnim ciljem koalicije je “malo previše“.


- Koalicija klizi - ukoliko već nije skliznula, ka podršci jednoj strani u tom konfliktu. Izlaz je jedan. Hitan prekid vatre, što je Rusija već predlagala u SB UN. Zatim traženje izlaza na osnovu posredničkih napora, pre svega Afričke unije i UN. Pet predsdnika afričkih zemalja u ime AU posetili su Libiju, govorili i sa Tripolijem i sa Bengazijem. Mislim da upravo to treba da bude u osnovi pregovora - rekao je Lavrov.


Ruski ministar je ocenio da se u Libiji vodi pravi građanski rat, koji će, ukoliko ne bude zaustavljen, dovesti do katastrofalnih posledica.

2024 © - Vesti online