Četvrtak 12.05.2011.
08:00
Vestionline

Autizam češći nego što mislimo

Rezultati istraživanja pokazuju da bi u Južnoj Koreji jedno dete, na njih 38, moglo da bude zahvaćeno autizmom. U Sjedinjenim Državama se trenutno procenjuje da je jedno na 110 dece autistično.

Autizam češća pojava nego što se veruje

Južnokorejsko istraživanje, objavljeno u "onlajn" izdanju "Američkog časopisa psihijatrije", sprovela je grupa američkih, kanadskih i južnokorejskih naučnika na oko 55.000 dece starosti između 7 i 12 godina.

Istraživanje, kako su istakli naučnici, ukazuje na neophodnost pojačavanja dijagnostičkih mera za otkrivanje autizma, kao i sprovođenja ispitivanja na većim uzorcima stanovništva radi dobijanja tačnijih podataka o učestalosti tog razvojnog poremećaja.

Istaknuto je i da nesaglasnost stručnjaka vezana za uzroke i učestalost autizma potiče od različitosti kriterijuma za uspostavljanje dijagnoze i nepotpunosti epidemioloških ispitivanja, kao i da su veća svest u javnosti o sindromu autizma i proširenje dijagnostičkih kriterijuma doprineli otkrivanju više slučajeva te bolesti.

Istraživanje je pokazalo i da bi bolji pristup dijagnostikovanju mogao da rezultira ponovnim procenjivanjem učestalosti autizma koji predstavlja svetski zdravstveni problem, a ne samo zdravstveni problem zapadnih zemalja.

Naučnici su istakli i da ne postoji nikakva razlika među zemljama u svetu u načinu na koji se autizam manifestuje kod dece, ali da je ipak moguće da kulturni faktori utiču na dijagnostikovanje i procenu učestalosti tog oboljenja.

2024 © - Vesti online