Četvrtak 10.12.2009.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Srbi se odrekli Radovana

Goran Petronijević, jedan od pravnih savetnika Radovana Karadžića

- Da zlo bude veće do sada nas niko nije pozvao barem da pita da li nam nešto treba u pripremi odbrane Karadžiću. Zaista mi nije jasno šta to Srbi očekuju u budućnosti. Busamo se u grudi da smo narod koji je najsložniji kada je najteže, a verujte da Srbi odavno nisu bili u ovakvoj opasnosti. Proces protiv Karadžića u Hagu je poslednja mogućnost da se raskrinkaju laži kojima smo kao narod anatemisani zbog Srebrenice i Sarajeva. Ovakvo zabijanje glave u pesak će proizvesti nesagledive posledice?

Na koje posledice mislite?

- Ako se ne utvrdi prava istina za događaje u Srebrenici i Sarajevu slobodno računajte da Republika Srpska više neće postojati, a pitanje je i kakva sudbina očekuje Srbiju. Zaista mi je neverovatno da to politički lideri ne vide.

Pa, jeste li se obraćali zvaničnicima Republike Srpske ili Srbije?
- Obraćali smo se svima. Imali smo najpre nezvanične kontakte, a nedavno smo im se i zvanično obratili. Međutim, do današnjeg dana niko ni u ime države ili svoje nam nije odgovorio ili dao i jednog jedinog dinara.

Da li ste razgovarali sa Miloradom Dodikom?
- Obratili smo mu se i očekujemo odgovor. Nemamo prava više da ćutimo. Ako je poenta da celo srpstvo brane samo Karadžić, osmorica njegovih pravnih savetnika i još desetak volontera, onda je to srpstvo propalo.

Svestan situacije

 

Šta na ovu situaciju kaže Karadžić?
- Jako mu je teško, ali je svestan situacije u kojoj smo se našli i to nam je i rekao.
 

Da li je spreman da se brani potpuno sam?
- Zar ima neki drugi izbor?

Koliko Haški tribunal duguje novca?
- Od marta nismo primili ni dinara, a da apsurd bude veći Sekretarijat nam je odredio sedam puta manje sredstava nego za druge timove odbrane mada je proces protiv Karadžića najkompleksniji i najobimniji predmet u istoriji međunarodnog krivičnog prava.

Igra Tribunala
 

Goran Petronijević sumnja da je problem oko finansiranja odbrane Karadžića zapravo nova, perfidna igra Haškog tribunala.
- Taman smo uspeli da odložimo početak suđenja, a dolazimo u finansijski ćorsokak, jer bez novca ne možemo da valjano pripremimo odbranu, a tražimo samo ono što nam je odobreno. U Haškom tribunalu su svesni te činjenice zbog čega i mislim da je reč o opstrukciji - kaže Petronijević.

Jel tajna o kojoj sumi je reč?
- Nije nikava tajna. U mnogo manje složenim predmetima za predpretresnu fazu odbrana je dobijala oko 500 časova, odnosno između 72 do 96 evra po satu. Sekretarijat nam je odobrio od 20 do 25 evra. U pretresnoj fazi odbrana je u drugim slučajevima dobijala između 35.000 do 38.000 evra mesečno, a mi manje od 6.000 evra. Ali, čak ni to nismo dobili.

Pa kako ste onda radili?
- Uglavnom smo sve finansirali iz svog džepa, ne očekujući da Haški tribunal neće da plati ono što je sam odredio. Morate shvatiti da je porodica Karadžić na ivici bede i da on zaista nema mogućnost da finansira svoju odbranu. Istovremeno, mogli smo da pomažemo dok smo imali novca, ali i naše rezerve su "utanjile".

Nije valjda da su advokati "švorc"?
- Da bi advokat imao para, on mora da radi. Problem je što ukoliko se bavimo ovim slučajem, onda nemamo mogućnost da se angažujemo u onim komplikovanim slučajevima u zemlji koje zaista možemo dobro da naplatimo.

2024 © - Vesti online