Sreda 11.05.2011.
15:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Jerusalimska i rumunska patrijaršija u svađi

Ko izdaje crkvama građevinsku dozvolu u Jerihonu?

Crkveni Bukurešt je ovu odluku okarakterisao kao lakomislenu, a iz Jerusalima poručuju da se ne može dopustiti da svaka Pravoslavna crkva gradi svoje objekte u Svetoj zemlji, sledeći primer Rumuna, uz napomenu da takav pluralizam ne predviđa pravoslavlje.

Spor je, kako su "Vesti-online" ranije emitovale, nastao zato što Rumuni podižu hram i hodočasnički centat u Jerihonu, na kanonskoj teritoriji Jerusalimske patrijaršije, bez njene saglasnosti, bez obzira što u pravoslavlju važi kanon da jedna Crkva ne može da podiže objekte na prostorima druge, bez njene saglasnosti.

Mada je, kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), rumunski patrijarh podvukao da priznaje nadležnost Jerusalimske patrijaršije nad Izraelom i palestinskim oblastima, on ne smatra da je pomenuta gradnja nekanonska i ne prihvata Teofilov zahtev da se ona obustavi. 

"U savremenim uslovima nije moguće sa punom strogošću bukvalno primenjivati teritorijalno razgraničenje između pomesnih crkava. Rumunski hram u Jerihonu gradi se za rumunske hodočasnike, a ne za vernike Jerusalimske patrijaršije", poručio je Daniel Teofilu i zatražio da Jerusalim blagoslovi gradnju, ne prihvatajući da se ona prekine. 

Patrijarh Daniel podseća da je pravoslavni crkveni Bukurešt uvek podržavao Jerusalimsku patrijaršiju kada je imala probleme, kako sa izraelskim vlastima, tako i sa Carigradskom patrijaršijom.

Iz Jerusalima je poručeno da su pobožni rumunski hodočasnici "i dalje su dobrodošli u Svetu zemlju i svete manastire (jerusalimske) patrijaršije". 

2024 © - Vesti online