Sreda 11.05.2011.
13:08
Srna

Rimljani panično napuštaju grad zbog "proročanstva"

Veruju seizmologu koji je već predvideo jedan zemljotres

Policija se suočava s ogromnim brojem poziva građana, pa je otvorena besplatna linija kako bi ih smirili. Agencija ANSA javlja da je veći broj građana otišao u okolna sela, a veliki broj prodavnica u Rimu je zatvoren.

List "La republika" piše da će se na radnom mestu danas pojaviti svega 18 odsto radnika manje, a nastavnici očekuju smanjen broj učenika za petinu.

Potres je najavio seizmolog Rafaele Bandandi, koji je umro 1979. godine. Ravnajući se prema položaju planeta, seizmolog je zaključio da će baš danas Rim pogoditi razorni zemljotres. Bandandi je predvideo i zemljotres u Friuli 1976. godine koji je odneo hiljade života.

Kontroverzni italijanski naučnik Đampaolo Đulijani, koji je najavio potres u L’akvili, tvrdi da Rimu ipak preti opasnost. Đulijani je samo dan pre nego što se tlo zatreslo u L’Akvili i odnelo 300 života, rekao da će doći do potresa. Niko mu nije verovao, a čak je bio i optužen za lažnu uzbunu. Sud ga je oslobodio optužbi, priznajući da je naučnom metodom predvideo potres, mada nije bio precizan u njegovom lociranju.

2024 © - Vesti online