Sreda 11.05.2011.
10:38
Alo

BKZ optužila Karađorđa za genocid nad Bošnjacima

Karađorđu vetovatno ništa nije jasno

Poslanici u Skupštini Srbije napominju da država mora hitno da reaguje, jer se ovakvim ekstremističkim izjavama direktno podriva bezbednost zemlje!


"Uputili smo zahtev službama u Novom Pazaru da provere navode i narednih dana kada budemo imali kompletne informacije, odlučićemo o daljim koracima", objašnjava portparol Tužilaštva Tomo Zorić.


Međutim, zahtev Bošnjačke kulturne zajednice da se Karađorđevoj ulici u Sjenici promeni naziv zbog, kako kažu, činjenice da je vođa Prvog srpskog ustanka izvršio genocid nad Bošnjacima 6. maja 1809. prilikom oslobodilačkog pohoda na Turke u Sjenici, nije uznemirila kabinet predsednika Srbije. Naime, saznavši da se ne radi o ulici u Beogradu, odahnuli su, napomenuvši da to nije njihova odgovornost.


"Nemamo ingerenciju za Sjenicu, tako da nemamo ni komentar", rečeno je u kabinetu predsednika Srbije?!.


General Božidar Delić, poslanik SRS-a i član odbora za bezbednost u Skupštini Srbije, ogorčen je mlakom reakcijom države. On je u razgovoru za "Alo!" objasnio da institucije u Srbiji treba hitno da reaguju jer ovakve ekstremističke izjave su opasne po sigurnost i očuvanje suvereniteta Srbije.


"Izjavama u kojima nipodaštavaju narodnog heroja upravo vređaju većinski narod u Srbiji. Da smo prava država, neko od nadležnih bi već reagovao i osudio blaćenje cele nacije", ocenjuje Delić. Raspirivanje mržnje između Srba i Bošnjaka osudio je i naprednjak Igor Bečić, član odbora za lokalnu samoupravu: "Već duže vreme od muftije i Bošnjaka se mogu čuti neprimerene izjave koje vređaju srpska osećanja. Svako bi trebalo da vodi računa šta priča i da odgovara za ono što govori".

Zukorlić: Živećete kao u Monaku nakon autonomije!


Muamer Zukolić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, otvorio je sinoć u Prijepolju prostorije Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća, a građanima je obećao da će nakon što Sandžak dobije autonomiju "živeti kao u Monaku".
"Pošto, ako bog da, ostvarim autonomiju Sandžaka, ne mogu da vam obećam standard kao u Dubaiju, ali evo vam obećavam da ćete živeti kao u Monaku. Obećavam to i pred bošnjačkim narodom i pred srpskim i crnogorskim narodom, a ako to ne veruju, neka sačekaju i uveriće se", rekao je Zukorlić.

2024 © - Vesti online