Sreda 11.05.2011.
12:35
J. Arsenović - Vesti

Ceci sudi narod

Građani su uglavnom ogorčeni činjenicom da je država bogatoj pevačici naplatila znatno manje novca od onog koji je nezakonito prisvojila i pri tom joj omogućila kućno izdržavanje zatvora u njenoj vili sa bazenom. U takvoj nagodbi vide sramno povlađivanje lopovima i kriminalcima sa dobrim vezama u vlasti.

Svetlana Ražnatović napušta Palatu pravde


Istovremeno, izjave učesnika u ovom slučaju samo dodatno unose zabunu i nejasnoće, pa više nije jasno za koji greh pevačica državi plaća 1,5 miliona evra.

Advokatski salto


Advokat pevačice, Dragan Krgović, izjavio je posle ročišta da njegova klijentkinja sporazumom zapravo priznala da je deo novca od transfera prikazala kao svoje ulaganje u klub!


- Ona nije utajila porez, niti novac stavila u džep. I to je ono što je Svetlana Ražnatović priznala. Potpisivanjem sporazuma, ona je stavila tačku na postupak koji je trajao osam godina, a država je iz njega izašla bogatija za milion i po evra - tvrdi advokat Krgović, dok javosti više ništa nije jasno, osim da se oseća građanima drugog reda.


Objašnjavajući okolnosti koje su sud ubedile da se nagodba prihvati, predsednica sudskog veća Slađana Marković je naglasila da iznos od milion i po evra, koji folk pevačica i njena sestra treba da uplate u državni budžet, nije kazna, već "vraćanje imovinske koristi".

Može i na odloženo

 

Pevačica i njena sestra mogle bi od sledećeg meseca u kućni zatvor, kada će se njihovo kretanje pratiti uz pomoć specijalne elektronske rukavice.


Do tada sudija mora da napiše presudu i dostavi je stranama u postupku i kad istekne rok za žalbu, presuda će biti pravosnažna.


Ceca se inače dogovorila da iznos od 1,5 miliona evra plati u tri rate.


Uvidom u spise predmeta, kako je rekla, utvrđeno je da su njih dve zajedno sa Dragišom Binićem i Jovanom Dimitrijevićem od transfera igrača pribavili imovinsku korist od oko 2,3 miliona evra.

Tomo Zorić

Taj iznos je, međutim, daleko manji od onog s kojim je pred javnost izašao portparol tužilaštva Tomo Zorić kada je pre mesec dana obznanio elemente nagodbe.

On je tada izjavio da su Ceca i njena sestra prodajom deset fudbalera Fudbalskog kluba Obilić nezakonito pribavile imovinsku korist od 4,1 milion tadašnjih nemačkih maraka i 3,48 miliona američkih dolara.

Prema današnjem kursu, taj iznos bi iznosio oko pet miliona evra.


Na pitanje novinara zašto je nagodbena suma toliko manja od koristi koju su sebi pribavile, Zorić je tada rekao da država zapravo naplaćuje ono što je izgubila neplaćanjem poreza, dok oštećena strana FK Obilić treba u parničnom postupku da zahteva nadoknadu štete.

On je zadovoljan što će država dobiti 1,5 miliona evra jer bi sudski proces bio "preskup i necelishodan".


Predsednik Advokatske komore Beograd Slobodan Šoškić primećuje da u ovom slučaju i tužilaštvo i sud koriste nemušti jezik koji opravdano priziva sumnju.

Uvreda samohranim majkama

 

Iako je za krivično delo za koje se teretila predviđena minimalna kazna od dve godine zatvova, pevačici je dozvoljeno da robija godinu dana kućnog zatvora, s tim što su joj odbijena četiri meseca pritvora u vreme Sablje.

 

Sudija je prilikom prihvatanja nagodbe rekla da je u ovom slučaju kazna odmerena primenom naročito olakšavajućih okolnosti. Sud, kao i tužilaštvo je u sledećim podacima videlo te "naročite olakašavajuće okolnosti".

 

To što je samohrana majka dvoje maloletne dece, da nije osuđivana, a da dok je trajao krivični postupak nije počinila novo krivično delo, što ukazuje da nije sklona kriminalu!


Beogradski advokat Milorad Panjević potvrđuje da zakon dozvoljava izricanje kazne ispod zakonskog minimuma, ali samo u slučaju postojanja naročito olakšavajućih okolnosti.


- Meni ovo objašnjenje o samohranoj majci zvuči kao da se radi o nekoj ženi koja 10 sati radi u fabrici.


I njegov kolega Slobodan Šoškić čudi se kvalifikaciji samohrane majke.
- Licemerno je za nekog ko zarađuje milione evra reći da je samohrana majka, to vređa sve one žene koje izdržavaju decu jedva spajajući kraj s krajem - kaže Šoškić.


- Moguće je da je takav način kontradiktornih kazivanja prouzrokovan prikrivanjem nekih činjenica značajnih za sagledavanje karaktera i kvaliteta nagodbe i to izaziva sumnju da nešto nije u skladu sa zakonom.

Slobodan Šoškić

Očito je da niko iz tužilaštva i suda nije pravilno kvalifikovao novčani iznos od 1,5 miliona evra i na ime čega se taj novac nagodbom uzima Ceci.

Zakon kaže da će se nagodbom između tužilaštva i počinioca oduzeti sva imovinska korist koja je stečena krivičnim delom i ne vidim zakonsku mogućnost da se od počinioca traži manji iznos od onog koji je protivpravno stekao krivičnim delom - kaže advokat Šoškić.

Privilegija bogatih

 

Iako se pevačica tereti za zluopotrebu službenog položaja u produženom trajanju, sud je procenio da pevačica nije sklona izvršenju krivičnih dela!


- U produženom trajanju počinilac uvek ispoljava visok stepen kriminalnog ponašanja što znači da sklon krivičnom delu, da je uporan i bezobrazan. Zato početna faza primene instituta nagodbe ne obećava ništa dobro.

 

Mislim da će profitirati oni koji od kriminala ostvaruju velike milionske iznose i da bogati će biti privilegovani i oslobođeni zatvora. Ovaj institut koji je sada nekritički preuzet iz anglosansonskog prava poguban je za načelo jednakosti građana pred zakonom - smatra advokat Šoškić.


Pre dva dana, u emisiji Insajder, Tomo Zorić je naglasio da je Svetlana Ražnatović gonjena za zloupotrebu službenog položaja, a ne za utaju poreza i slavodobitno izjavljuje da nakon ovog priznanja krivce "svako ko je oštećen moći će da se naplati". Fudbalski klub Obilić, međutim, nema nameru da tuži Ražnatovićevu, što je takođe presedan.

 

Obilić nije Cecino vlasništvo

 

Glavni oštećeni u proneveri novca od prodaje igrača FK Obilić već je saopštio da pevačicu neće goniti. Oblićev pravni zastupnik Milan Zindović je u sudu čak rekao da su svi "novčani iznosi uplaćivani na račun kluba i prikazani kao prihod od prodaje igrača" zašta postoji i dokument!


Otud ponovo pitanje: Zašto je onda Ceca Ražnatović pristala na nagodbu ako nije kriva?
Inače, Obilić je sportsko društvo sa statusom društvene svojine, a ne privatno vlasništvo pevačice i njenog pokojnog supruga Željka Ražnatovića Arkana.


Bivši predsednik Fudbalskog kluba Obilić Žarko Nikolić izjavio je da je od prodaje igrača ukradeno 21 milion maraka i četiri miliona dolara, računajući tu i period kada je klubom vladao Željko Ražnjatović Arkan.


Nikolić, kao jedan od finansijera kluba, ne odustaje od svog odštetnog zahteva i nada se da će ga konačno realizovati sada kada je pevačica priznala krivicu.
 

Mini sudnica protiv novinara

 

I sama atmosfera u sudu, kad su bahati telohranitelji folk pevačice sprečavali novinare da uđu u sudnicu, a kasnije da bilo ko izađe dok sudnicu ne napusti njihova šefica i njena sestra, ukazivalo je na privilegovanu poziciju okrivljene.


Na pitanje novinara zašto je sudsko obezbeđenje dozvolilo da njihov posao na momente obavljaju privatni telohranitelji koji su akreditovanim fotoreporterima onemogućavali da rade svoj posao, sudija je odgovorila da "sudsko obezbeđenje nije uočilo takve probleme". Čak je jedan telohranitelj u sudnici sedeo tik uz svoju štićenicu, baš kao da je državni čuvar reda.


Ceca, obučena u belo i njena sestra u crnoj odeći nikom nisu davale izjave, iako je među novinarima bilo i stranih izveštača. Pevačica je prilikom odlaska kratko stala pored svog džipa, pozirajući fotoreporeterima i s trijumfalističkim osmehom napustila mesto overe njene nagodbe sa tužilaštvom.

 

Koliko su se pravila kršila, govori i podatak da je njen džip sve vreme suđenja stajao nepropisno parkiran na kolovozu ispred Palate pravde, a posao je sedmoj sili otežao i sudija koji je izabrao malu sudnicu sa svega osam mesta za posmatrače.

2024 © - Vesti online