Utorak 10.05.2011.
13:21
Lj. Jakšić - Vesti

Golim grudima protiv neofašizma i nuklearne energije

Grupa mladih Ukrajinki obeležila je Dan pobede nad fašizmom protestom protiv rađanja nove neonacističke generacije, smotrom svojih golih ženskih vrednosti, na kojima su bila nacrtana Davidova zvezda uz apel da svet čini i učini mnogo više kako bi se zaustavili, sve vidljiviji, pokušaji rehabilitacije najvećeg zla našeg doba!

Devojke su golih grudi maširale ulicama ukrajinske metropole privlačeći pažnju velikog broja sugrađana i stranih turista kojima su "obećali" da će, uskoro, i u njihovim zemljama organizovati slične demonstrativne akcije.

Japanska opomena

Istovremeno devojke iz organizacije "Femen" vode akciju solidarnosti sa stanovništvom Japana koje je, kako ističu, već drugi put pogođeno "nuklearnim zlom". Zbog toga se zalažu za potpuno ukidanje izvorišta nuklearne energije uverene da svet ima niz drugih mogučnosti za obezbeđenje ove, za život neophodne, pokretačke snage.

Ukrajinski dizajneri pomogli su im da objave spacijalni plakat kojim ne samo propagiraju ovu akciju, već njegovom prodajom žele da obezbede bar simboličnu pomoć stradalničkom narodu. Gradom maširaju sa licem pokrivenim maskama i gasmaskama, otkrivenih grudi bez čega, kako su uverene, njihov protest, gotovo niko ne bi zapazio.

"Ukrajina nije bordel"


Ukrajinske feministkinje posebno su ogorčene zbog, u svetu raširenog, uverenja da su, zbog siromaštva u zemlji, mlade Ukrajinke "laka roba" podesne za raznoraznu upotrebu, zbog evidentnog siromaštvo u zemlji.


Posebno su protestovasle protiv posredničkih i turističkih agencija koje na zapadu nude ukrajinske "neveste po izboru" i medije koji, sve češće, organizuju kviz takmičenja u kojima je, obično, prva nagrada "bračna saputnica iz ove velike zemlje".


Na posebno organizovanom hepeningu u centru Kijeva nosile su napise "Ukrajinke nisu prostitutke" ili "Ukrajina nije bordel".

Zamerke "klasičnih" feministkinja


Međutim, starijem feministkinje, koje su, umesto pokazivanja grudi, izabrale sasvim drugi "političkiji" način protesta zameraju svojim naslednicama što se (ne)oblače i često, same, ponašaju kao "službenice" prostitucije protiv koje se bore.

"Pokazivanje nagih grudi neće, niti može, bilo čemum pomoći", upozorava Marija Dimitrijeva ekspert za feminizam kao društvene pojave, koja se zalaže za "diskusionu" formu skretanja pažnje na probleme savremene žene. Pripadnice stare feminističke škole upozoravaju da njihovim istomišljenicama širom
sveta ne pada na pamet da se za ženske prava bore razgolićavanjem grudi jer time priređuju besplatno zadovoljstvo onima protiv kojih se bore!

2024 © - Vesti online