Utorak 10.05.2011.
10:43
Srna

Brisel: Status kandidata bez obzira na Bramerca

Bramerc možda može da se zaobiće za dobijanje kandidature, ali kasnije neće moći

Pozivajući se na izvore u sedištu Evropske komisije u Briselu, list navodi da bi, međutim, haški uslov trebalo da bude neizbežan kada je reč o određivanju datuma za početak pregovora o pristupanju EU.

U Komisiji očekuju da izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom, koji će predstaviti Savetu bezbjednosti UN početkom juna, neće biti pozitivan.

Dok u Evropskoj komisiji ocenjuju da bi Srbiji u izvesnoj meri trebalo "progledati kroz prste", Holandija i dalje zastupa tvrd stav o "punoj saradnji" kao uslovu za dodeljivanje statusa kandidata.

Haški tužilac Bramerc danas počinje dvodnevnu posetu Beogradu, posle koje će Savetu bezbednosti UN poslati svoj izveštaj. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da Beograd očekuje realan izveštaj Bramerca Savetu bezbednosti UN u junu, koji neće blokirati put Srbije ka EU.

"To očekivanje temeljimo na činjenici da imamo plodnu i dobru saradnju s Haškim tribunalom, kada je u pitanju dostupnost arhiva i oslobađanje svedoka čuvanja državne i službene tajne. Takođe, to temeljimo i na svemu što operativno radimo u potrazi za haškim beguncima Mladićem i Hadžićem", dodao je Ljajić.

2024 © - Vesti online