Utorak 10.05.2011.
03:58
Jutarnji list

Slovenačke vehabije: Žao nam je Osame

 

Pre pet ili šest godina isterali su lokalnog imama iz grada pokušavajući militantnim metodama tamošnjoj muslimanskoj zajednici da nametnu svoja pravila. "Danas su u tome puno sofisticiraniji i prikriveniji", rekao je Adnan, koji je nekada i sam bio vehabija.

 

RADKALNI ISLAMISTI: Vehabije iz Jesenica
 



Reporteri "Jutarnjeg lista" izuli su se i ušli malu prostoriju prekrivenu tepihom, u kojoj im je pažnju odmah skrenula zelena arapska zastava s mačem na zidu. Nije bilo nikakvog nameštaja osim stepenica za propovedi zvane gati i male police u uglu na kojoj je bio kompjuter.

"Ovo je naš skromni 'mesdžid', tu se okupljamo i klanjamo...", počeo je svoju priču mladić kratke kose s ne baš gustom, ali dužom bradom bez brkova. Njegovo ime je Alim Hasanagić, ima 21 godinu i vođa je slovenačkih vehabija u Jesenicama, najradikalnijeg islamskog pokreta čiji je pripadnik bio i Osama Bin Laden, kao i čitava Al Kaida.


Novinari "Jutarnjeg" su seli na tvrdi tepih prekrštenih nogu, a Alim je iz futrole izvukao stativ, namontirao na njega kameru, okrenuo je prema sebi i počeo priču: "Ovo je za svaki slučaj, jer novinari znaju da izvrću moje reči i onda mi to stavimo na internet kako bismo pokazali o čemu se radi...

Ljudi za nas vole da upotrebljavaju onaj pogrdni izraz vehabije. Mi smo, jednostavno, muslimani i sledimo izvorni islam za razliku od drugih koji su uveli razne novotarije u islam", počeo je svoje izlaganje za "Jutarnji" Alim, pripadnik selafijsko-vahabitskog pokreta od svoje 15 godine.

Za njega ni njegovi roditelji nisu dovoljno dobri muslimani jer ne praktikuju veru na način na koji to on radi. Klanja se pet puta dnevno, oženjen je i ima dete. Žena nosi hidžab i potpuno je pokrivena.

Ne skidajući osmeh s lica, Alim je pričao o tome kako su Izrael, Amerika i NATO najveći neprijatelji islama, a nevernici su svi koji ne slede njihov put. Na uljudan način pokušao je reporterima "Jutarnjeg lista" da predstavi izrazito ekstremnu viziju islama po kojoj ni jedna država na svetu nije dovoljno islamska ili šerijatska. "Ni Avganistan nije bio dovoljno šerijatska država", s osmehom je izjavio Amil.

Novinari "Jutarnjeg" su se kasnije sreli i sa Alimovim istomišljenicima u Ljubljani, za Bežigradom, u podrumu poslovno-stambenog kompleksa u prostorijama gde je jasno istaknut natpis zabrane ulaska ženama.

2024 © - Vesti online