Ponedeljak 09.05.2011.
16:56
Vestionline

Albanija vraća Srbiji 8,5 miliona dolara

Vlada Srbije predložila je pre tri dana Skupštini Srbije da ratifikuje njen sporazum sa Savetom ministara Albanije o regulisanju duga te zemlje prema Srbiji.

Tirana Beogradu vraća 8,5 miliona dolara duga

Kako piše u obrazloženju tog zakonskog akta, reč je o regulisanju duga po obračunima vezanim za robni promet između Albanije i bivše SFRJ.

Sporazumom je predviđeno da će se na utvrđeni dug, koji je 30. septembra 2009. godine iznosio nešto više od 8,5 miliona američkih dolara, obračunavati redovna kamata po šestomesečnoj USD libor stopi na dan 31. marta i 30. septembra svake godine, počev od 1. oktobra 2009. godine.

Albanija ima pet godina da vrati dug, bez perioda počeka, a datumi plaćanja su 31. mart i 30. septembar svake kalendarske godine, s tim što je prvi datum plaćanja onaj koji nastupi prvi nakon stupanja na snagu bilateralnog sporazuma o regulisanju duga.

Zajedno sa prvim plaćanjem glavnice i kamate biće plaćena i kamata u iznosu od nešto više od 66.000 dolara, što predstavlja redovnu kamatu obračunatu od 1. oktobra 2009. godine do 31. marta 2011. godine, kao datuma kada je potpisan sporazum.

U slučaju kašnjenja plaćanja glavnice i kamate obračunavaće se zatezna kamata po šestomesečnoj USD libor stopi uvećanoj za dva odsto godišnje.

Vlada je parlamentu predložila ratifikaciju sporazuma po hitnom postupku, budući da je, kako je navela, u interesu Srbije da Albanija u što kraćem roku započne izmirivanje obaveza.

2024 © - Vesti online