Ponedeljak 09.05.2011.
15:03
Vestionline

Moguće uslovno pomeranje referenduma

Popuštanje ili taktika - Milorad Dodik

Dodik je najavio mogućnost pomeranja referenduma ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će se ući u strukturalni dijalog o ukupnom pravosudnom sistemu.

"Mislim da je to veoma konstruktivno i može da bude korisno. Ovo nije nikakvo uslovljavanje", rekao je Dodik nakon radnog sastanka u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Predsednik RS kaže da povlačenja odluke o raspisivanju referenduma neće biti i da bi, ukoliko bi je visoki predstavnik poništio, to impliciralo određeno ponašanje RS, pre svega u vezi sa tim da li bi takvu meru OHR-a RS objavila u "Službenom glasniku".

"Drugo pitanje je održavanje sednice parlamenta koji bi trebalo da reaguje. Parlament može da prihvati odluku visokog predstavnika ili ne, u ovom trentuku mogu reći da neće prihvatiti", istakao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, RS smatra da je referendum u skladu sa njenim ovlašćenjima i Ustavom i ovoj odluci je prišla veoma ozbiljno, jer nikada nije bilo moguće voditi dijalog na temu nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Referendum suprotan Dejtonu"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, s druge strane, tvrdi da je referendum koji je najavila Republika Srpska suprotan Dejtonu.

Incko je, u intervjuu sarajevskom “Oslobođenju“, kazao da će u Savetu bezbednosti izložiti "izuzetno zabrinjavajuće stanje u BiH", ali će pomenuti i pozitivnu činjenicu da je međunarodna zajednica u celini spremna da odgovori na "izazove koji su pred nama".

Za Valentina Incka je referendum u RS suprotan Dejtonu

On je rekao da se iskreno nada da neće morati delovati kada je u pitanju referendum o sudu i tužilaštvu u BiH, navodeći da vlastima RS preostaje sve manje vremena da ponište odluku o referendumu.

"Taj referendum je suprotan odredbama Dejtona i Ustava BiH. Referendum mora biti potpuno poništen. Ne postoji drugo rešenje. To će učiniti vlasti RS, nadam se. U protivnom, ja ću to učiniti", ponovio je Incko.

On je rekao da niko RS ne negira pravo na održavanje referenduma o pitanjima iz njene nadležnosti, ali "RS ne može održati referendum o nadležnosti koja pripada državi" jer, kako navodi, BiH na osnovu Dejtona ima pravo na pravosudne institucije na državnom nivou.

  

Visoki predstavnik smatra da međunarodna zajednica mora zadržati OHR i Eufor sa njihovim izvršnim mandatima kao važne mehanizme, i dodaje da bi bilo neodgovorno zanemariti ili odustati od tih mandata.

Incko je ocenio da se BiH "suočava s verovatno najtežom političkom krizom od završetka rata, vrhunac negativnog trenda koji je započeo 2006. godine", navodeći da je Dejtonski sporazum, koji je zemlji doneo mir i napredak, sada "pod napadom vlasti RS, kao i elementi osnova države".

Zahvalan Hrvatskoj i Srbiji

 

Incko je izjavio da su sve zamlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima su i Srbija i Hrvatska, preuzele obavezu poštovanja normi koje iz njega proizlaze.

 

"To je najmanje što očekujem od njih i zahvalan sam njihovoj podršci teritorijalno integritetu i suverenitetu BiH", rekao je Incko, koji danas u Savetu bezbednosti UN treba da podnese izveštaj o stanju u BiH.

2024 © - Vesti online