Ponedeljak 09.05.2011.
12:37 >> 16:24h
Vestionline

Bušovi ljudi za povratak torture

Dik Čejni zalaže se za povratak torture u ispitivanju osumnjičenih za terorizam

U intervjuu za emisiju "Foks njuz sandej", Čejni je rekao da je više visokih obaveštajnih zvaničnika istaklo da su "neki od prvih tragova" koji su vodili pronalaženju Bin Ladena dobijeni primenom oštrih metoda ispitivanja na licima

Merkelova za dalju borbu protiv terorizma

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel se izjasnila za produžetak zakonske regulative o odbrani od terorizma, što je naišlo na otpor u redovima njenih koalicionih partnera, liberala.

 

''Jedan veliki deo te regulative biće potreban i u buduće, kako bi se teroristički napadi u Nemačkoj mogli sprečiti'', izjavila je Merkelova.

 

Antiteroristički zakoni u Nemačkoj su stupili na snagu pre deset godina i treba da početkom 2012. godine budu stavljeni van snage.

osumnjičenim za terorizam, preneo je AFP.

Upitan da li bi takve tehnike trebalo ponovo uvesti ukoliko bi Sjedinjene Američke Države trebalo da uhvate neku novu istaknutu metu, Čejni je rekao da bi se on za to "sigurno založio".

Sličan stav izneo je još jedan čelnik administracije bivšeg predsednika Džordža Buša, nekadašnji sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, koji upotrebu takozvanih "pojačanih tehnika ispitivanja" smatra zaslužnim "za veliki deo" američkih obaveštajnih podataka o Al Kaidi, a njihov prekid "greškom".

Jedna od prvih odluka američkog predsednika Baraka Obame po dolasku u Belu kuću 2009, bila je suspenzija spornih metoda ispitivanja, koje je izjednačio sa torturom, istakavši da one predstavljaju sve ono loše u vezi "rata protiv terorizma", koji je pokrenuo njegov prethodnik.

Ipak do Bin Ladena su Amerikanci došli tako što su pritvorenici u tajnim zatvorima CIA bili su povezani sa njegovim kurirom, a obaveštajni podaci o njegovom identitetu vodili su pronalaženju vođe Al Kaide u Pakistanu, gde je ubijen.


Češljaju po Bin Ladenovim kompjuterima

Predsednik Obama, s druge strane, veruje u svoje načine borbe protiv terorizma i ocenjuje da smrt Bin Ladena i velika količina informacija zaplenjena iz njegove kuće ne znače da će SAD pobediti terorizam, ali da pružaju šansu da se zada "smrtonosni

Barak Obama najavljuje "smrtonosni udarac" Al Kaidi

udarac" Al Kaidi.

Obama je u intervjuu za emisiju "60 minuta" TV stanice CBS rekao da je u toku prikupljanje informacija sa kompjutera zaplenjenih iz kuće lidera Al Kaide, preneo je AFP.

"To ne znači da ćemo pobediti terorizam. To ne znači da Al Kaida nije metastazirala u druge delove sveta gde, znate, treba da se obratimo tamošnjim operativcima. Ali to znači da imamo šansu, mislim, da zaista zadamo smrtonosni udarac ovoj organizaciji, ako agresivno nastavimo sa ovim u mesecima koji dolaze", rekao je Obama.

On je istakao da se na analizu i procenu svih informacija ulažu sve snage, jer je ocena da bi one mogle da ukažu na druge teroriste koje SAD traže "dugo vremena".

Američki zvaničnici mogu da dođu do saznanja o mogućim zaverama, kako Al Kaida deluje i njenom načinu komunikacije, naveo je američki predsednik.

Protest u Pakistanu

Nekoliko stotina talibana okupilo se u Vani, plemenskom centru u Pakistanu, na protestu zbog ubistva Bin Ladena, gde su obećali da će osvetiti njegovu smrt, izjavili su lokalni zvaničnici.

Uzvikujući parole protiv Pakistana i SAD, demonstranti su se okupili u Vani, inače najvećem gradu Južnog Vaziristana, zatvorili pijacu, a zatim održali skup u obližnjoj medresi, ispričali su isti izvori.

"Osama Bin Laden je bio naš vođa. Mi smo njegovi sledbenici i mi ćemo produžiti njegov pokret. Osvetićemo se Pakistanu i Americi. Već smo počeli i nedavni napadi u Kandaharu i u drugim mestima u Avganistanu su osveta za njegovo mučeništvo", rekao je okupljenima protalibanski verski vođa Maulvi Ibrahim.

Okupljeni demonstranti, kojih je bilo više od 500, uglavnom su pristalice ili članovi grupe pakistanskog talibanskog komandanta Maulvija Nazira, koja podržava avganistanske talibane, rekli su za AFP ti zvaničnici. Na demonstracijama je učestvovao i manji broj lokalnih stanovnika.

2024 © - Vesti online