Ponedeljak 09.05.2011.
11:37 >> 14:38h
Vestionline

Kućni zatvor za napadača na snimatelja

Pored Savatovića, Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je i Stefana Milićevića uslovno na šest meseci zatvora sa rokom provere od tri godine i Nikolu Lazića na četiri meseca zatvora, takođe, uslovno na tri godine, tako da oni ne idu u zatvor ako ne izvrše novo krivično delo.

Milan Savatović u poslednjem kadru koji je zabeležila Brankovićeva kamera

Sudija Ana Trifunović rekla je da su oni izvršili krivično delo učestvovanje u grupi koja čini krivično delo, jer su tokom protestne šestnje Brankoviću naneli tešku telesnu povredu.

Savatović je prišao Brankoviću šutnuo mu nogom kameru i desno rame. Potom su Lazić i Milićević i druga nepoznata lica pritrčala i počela da tuku Brankovića koji je tom prilikom zadobio zglobni prelom kolena.

Sudija Trifunović upozorila je Savatovića da ne sme da napušta kućne prostorije i da ga ukoliko prekrši tu zabranu održavanje kažne čeka u "pravom zatvoru".

Osuđeni i Tužilastvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu.

Sva trojica su tokom suđenja negirali da su Brankoviću naneli teške telesne povrede tokom tog protesta, ističući da nisu krivi za delo koje im se stavlja na teret.

NUNS: Podignite glas protiv presude

 

Nezavisno udrženje novinara Srbije (NUNS) je povodom presude napadačima na Brankovića apelovalo na sve novinare i građane da podignu glas protiv takvih presuda "zbog kojih se svi zajedno osećamo posramljeno".

 

NUNS je u otvorenom pismu naveo da je ta presuda očigledan primer odnosa pravosuđa prema ugrožavanju osnovnih ljudskih prava u Srbiji.

 

"Strah od nasilnika, i razumevanje, pa i opravdavanje nasilja kao nužnog dela našeg društvenog života, dostiglo je nepodnošljive razmere. Posebno je opasno ignorisanje fizičkih napada na novinare što posebno zabrinjava", navodi NUNS uz pitanje "šta još treba da se desi da bi nasilnici u Srbiji shvatili da nikoga ne mogu nekažnjeno tući?".

2024 © - Vesti online