Ponedeljak 09.05.2011.
07:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sudbina štampane reči (2): Bez hartije nema erotike

Najmlađi čitaoci na Sajmu knjiga
 

Zoran Nikolić, urednik u izdavačkom preduzeću "Vranjska knjiga", kaže da se Godina knjige nije ni pozitivno ni negativno odrazila na izdavaštvo.

- Od toga su veću korist imali veliki izdavači sa moćnim prodajnim mrežama, koje imaju monopol. Mi mali izdavači uvek smo u nekom procepu, ne jurimo profit jer laskamo sebi da smo u nekoj kulturološkoj misiji. Knjige čitaju ljudi svih uzrasta i školske spreme, tako će biti do kraja ovog veka. Čitaju i deca, i radnici, i intelektualci, i penzioneri, nažalost sve manje, ali ne znači da će tako biti i u budućnosti.  Futuristička nagađanja sa početka 90-ih godina da će obična štampana knjiga nestati i da će je zameniti elektronska, na sreću se nisu obistinila. Hartija i dalje ima svoju erotiku i dugo će nam živeti.

Milan Barać, zastupnik "Mladinske knjige" kaže da je u protekloj godini pokrenuto mnogo akcija, ali je prodaja knjiga slabija nego ranije zbog ekonomske krize.

- Knjige se najbolje prodaju u urbanim sredinama, najbrojniji kupci su sredovečni intelektualci. Možda će upravo oni biti inicijatori da se sa mrtve tačke pokrene elektronsko izdavaštvo u Srbiji, ali ne verujem da će se to dogoditi brzo.

Zoran Rapajić, zamenik predsednika Skupštine opštine Novi Beograd i vlasnik izdavačke kuće "Admiral buk", tvrdi da se u poslednje tri godine godine otvorio veliki broj knjižara i malih izdavačkih kuća u Srbiji.

- Ja sam i glavni organizator majskog Sajma knjiga, stripa i antikvarne knjige na Novom Beogradu, pa mogu da kažem da je ove godine Sajam bio najveća knjižara na Balkanu. Nije bilo samo izdavača elektronske knjige, ne verujem da ih u Srbiji ima, a isto tako sumnjam da e-knjiga ima neku svetlu budućnost. Gledam to i po sebi, jer volim da držim običnu knjigu u rukama, gledam je, čak uživam i u mirisu dok je čitam.

Sudbina štampane reči

 

Goran Pantović, vlasnik antikvarnice knjiga "Pantović", kaže da se polovne knjige dobro prodaju jer su duplo jeftinije od novih.

- Zabrinjava me što jedan deo mlađe generacije ne pokazuje interesovanje za knjigu, okrenuti su nekom bržem životu, kompjuterima, mobilnim telefonima i internetu. Ništa neće promeniti ni elektronska knjiga. Ma koliko ljude privlačile nove tehnologije, knjige u elektronskom obliku neće promeniti njihov odnos prema čitanju. Rečju, čitaće oni koji to vole.

2024 © - Vesti online