Ponedeljak 09.05.2011.
05:05
Press

Srbija bira: Rusija ili NATO

Vladimir Putin i Boris Tadić
 

- Ekonomska budućnost Srbije je u EU, a ulazak u CSTO bi umanjio šanse za članstvo u Uniji. S druge strane, težnje Srbije ka ulasku u Uniju ugrožene su stavom o vojnoj neutralnosti te države. Iako srpski političari navode da su Austrija i Finska članice EU, a nisu u NATOu, evropski zvaničnici im prosto ne veruju i traže dodatne garancije u vidu ulaska u zapadni vojni savez. Istovremeno, Rusija vrši pritisak na Srbiju da ne ulazi u NATO ubeđujući je da može postati član EU zadržavajuć i vojnoneutralni status - stoji u izveštaju Stratfora.
 

Amerikanci tvrde da je CSTO, čije su članice Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Tadž ikistan i Uzbekistan, stvoren da bi Moskva širila svoj uticaj u Evropi, kao i da Rusija uvlačenjem Srbije u taj savez želi da se suprotstavi širenju američkog uticaja na Balkanu.
 

Prema oceni Stratfora, Rusija "već flertuje sa Srbijom" jer zajednički grade Centar za humanitarno delovanje u Nišu, koji bi u bliskoj budućnosti mogao da postane ruska vojna baza. Podseća se da je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin više puta upozorio da će bilo kakva saradnja Srbije sa NATO-om ugroziti prijateljske veze Moskve i Beograda, kao i da je identičnu poruku srpskim vlastima preneo Vladimir Putin 23. marta tokom posete Beogradu.
 

Srbija nije jeftina
 

Istovremeno se naglašava da Rusija ipak može imati problem, jer Srbija je "komplikovan saveznik, a cena za njeno pristupanje CSTO-u može biti previsoka čak i za bogate Ruse".
 

- Aprila 2010. Rusija je ponudila Srbiji milijardu evra zajma, ali se o 800 miliona još pregovara.
 

Tokom Putinove posete, Rusija je ponudila srpskoj vojnoj industriji pomoć od 3,5 milijardi evra i nova ulaganja od milijardu u NIS. Međutim, realnost je drugačija. Od 2000. do 2010. Rusija je investirala 65 miliona, koliko i Belgija. Po investicijama u Srbiju Rusija je daleko iza zemalja EU. Uprkos tome, ima znakova da Beograd gubi strpljenje na putu ka EU - navodi Stratfor i dodaje da bi napori Moskve da privoli Srbiju na svoju stranu mogli da dobiju podsticaj kada proruske snage iz srpske opozicije, poput SNS, dođu na vlast.
 

Lazanski: NATO za Kosovo

 

S druge strane, vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski kaže da Rusija ne vrši pritisak na Srbiju da uđe u CSTO.


- Moskva je celoj Evropi ponudila da pristupi tom bezbednosnom okviru, bez obzira da li su države članice NATO-a ili su neutralne. Jasno je da iza takvog pristupa Moskve stoji njeno nastojanje da parira NATO, kako on više ne bi bio ekskluzivni vojnobezbednosni pakt koji drži monopol širom sveta - ocenjuje Lazanski. On smatra da bi bilo najpoštenije da građani na referendumu donesu odluku ako pred Srbiju bude postavljena dilema NATO ili CSTO.

 

- Najveća vrednost Srbije je geopolitički položaj, kojim se može politički trgovati i sa Istokom i sa Zapadom. Ako će neko da nam vrati Kosovo, u redu, pristupamo.

Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je jasno da Rusija ne bi volela da nas vidi u NATO-u, a da je s druge strane Srbija ozbiljno zagazila u evroatlantske integracije.
 

- Zapad očekuje da Srbija u dogledno vreme uđe u NATO, a Rusija nas vidi kao poželjnog partnera u CSTO. Pošto je pred nas postavljena dilema "ili-ili", Srbija mora da napravi distancu prema svim vojnim savezima i osnaži svoj vojnoneutralni status verifikacijom u Ujedinjenim nacijama - kaže Vukadinović.
 

On dodaje da time ne bi bilo ugroženo članstvo Srbije u EU, gde već postoje države koje nisu u NATO-u (Švedska, Finska, Austrija, Irska, Kipar i Malta).

2024 © - Vesti online