Nedelja 08.05.2011.
20:13
Srna

Pobunjenici se predaju Gadafiju

Televizija "Al-džamahirija" nije precizirila koliko se tačno pobunjenika predalo, dodajući da su neki od njih "snimili svoja priznanja", koja će televizija objaviti kasnije.

U međuvremenu, očevici kažu da se gusti stub dima vidi iznad Misrate nakon što je libijska vojska bombardovala rezervoare za gorivo, izazvavši veliki požar.

Pobunjenici se predaju Gadafijevijim snagama

Grad Misrata, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Tripolija, u pobunjeničkim je rukama, ali je već dva meseca u okruženju Gadafijevih snaga.

Zbog straha od nestašice goriva pred benzinskim su pumpama formirani dugački redovi.

Pobunjenici su objavili da Gadafijeve snage bombarduju samo pune rezervoare goriva i da im je neko dojavio tačne koordinate.

Gadafijeve snage su usmerile svoje akcije i na grad Zliten, oko 30 kilometara zapadno od Misrate, a pobunjenici procenjuju da je moguća i kopnena ofanziva na taj grad.

Britanski avioni ciljali raketne bacače

U međuvremenu, britanski borbeni avioni "tornado" uništili su libijske raketne bacače i nosače raketa "skad" u Libiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi BBC.

Meta britanskih aviona bio je raketni sistem "FROG-7" sa dometom od 64 kilometra.

Britanski ministar odbrane Lajam Foks ocenio je da je akcija britanskih avio snaga bila veoma uspešna i da je ona primer kako su pojačani napadi na Gadafija.

"Nimalo ne sumnjam da je oružje koje smo uništili moglo biti korišćeno za ubijanje nevinih civila", rekao je Foks.

Zapadna koalicija nastavlja sa vazdušnim udarima

On je dodao da će britanska vojska nastaviti da uništava vojne ciljeve, uključujući tenkove, oklopna vozila i raketne bacače, jer su oni pretnja civilima.

"Međunarodna koalicija je odlučna da sprovede rezoluciju Saveta bezbednosti UN o zaštiti civila", rekao je Foks.

Rakete "skad" imaju domet od oko 320 kilometara i mogu da nose bojevu glavu tešku jednu tonu.

Prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1973, uspostavljena je zona zabrane leta iznad Libije koja je otvorila put vojnoj intervenciji protiv te zemlje, kako bi se sprečili napadi na civile.

NATO avioni izveli su više od 5.300 letova od uspostavljanja zone zabrane leta u martu.

2024 © - Vesti online