Nedelja 08.05.2011.
11:14
Vestionline, Srna

Incko: EU saglasna sa uvođenjem sankcija RS

Incko je ponovio da ultimatum postavljen RS i dalje važi
 

On kaže da je i zvaničnik Evropske unije zadužen za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak tokom nedavnog boravka u Banjaluci preneo predsedniku RS Miloradu Dodiku da Evropa ne želi da ga tretira kao Aleksandra Lukašenka (predsednik Belorusije), ali ako dođe do referenduma da će tako biti.

"Mere koje bi EU mogla poduzeti jesu zamrzavanje računa političarima, stopiranje projekata infrastrukture te bojkot političara koji bi bili pod sankcijama od strane evropskih vlada ali i uskraćivanje pomoći EU za budžete u BiH koja trenutno iznosi približno 200 miliona KM", rekao je Incko.

On je ponovio da je RS izašla iz okvira svojih ustavnih nadležnosti i da nema pravo da odlučuje o stvarima na nivou BiH.

Incko je naglasio da je Evropa ujedinjena po pitanju eventulanog uvođenja sankcija protiv vlasti RS.

EU tvrdi da je vlastima RS ponudila predlog da izvrši reformu pravosuđa BiH, a da Dodik za uzvrat poništi referendum. Dodik tvrdi da još uvek nije dobio nikakav predlog.

RS se Savetu bezbednosti žali na Incka


Vladavina putem autokratskih odluka suprotnih Dejtonskom sporazumu i međunarodnom pravu i više od deset godina kontinuirane zloupotrebe ovlašćenja od strane visokog predstavnika ozbiljno destabilizuje BiH i ne može se tolerisati, navodi se u Petom izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savetu bezbednosti UN.

"Vlada RS u potpunosti podržava Dejtonski sporazum, uključujući Ustav BiH, i opredjeljena je za vladavinu prava i poštivanja ljudskih prava. Ova načela, kao i odgovornost koju Vlada ima prema svojim građanima primorala su je da zaštiti RS i njene građane od nezakonitih postupaka visokog predstavnika, koji učestalo krši Dejtonski sporazum, vladavinu prava i ljudska prava", ističe se u Izveštaju u kojem se daje odgovor na pismo i specijalni izveštaj visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savetu bezbednosti.

U Izvještaju se navodi da ispitivanje postupaka visokog predstavnika, uključujući i traženje mišljenja građana i institucija koje utiču na njihov život nije kršenje Dejtonskog sporazuma, već bitno poštovanje demokratskih i ljudskih prava zaštićenih Dejtonskim sporazumom.

2024 © - Vesti online