Subota 07.05.2011.
19:45
Vestionline

Dačić: Oštro protiv lažnih azilanata

Dačić je istovremeno najavio i da će sa predstavnicima Roma i Albanaca sa juga Srbije, koji uglavnom zloupotrebljavaju bezvizni režim biti obavljen niz razgovora kako bi i oni uticali na smanjenje te pojave.

"Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, nacionalnih zajednica i Roma i Albanaca i objasniti im da ti ljudi neće dobiti azil (u državama EU) i da mogu da naprave štetu celoj državi u vezi sa viznom liberalizacijom", rekao je on.

Ivica Dačić
 

Dačić je naglasio i da će granična policija pooštriti kontrole i da "niko ko dolazi iz tih sredina neće moći da izađe iz zemlje ako nema povratnu kartu i obezbeđena sredstva za boravak, kao i ako se ne zna razlog njihovog putovanja".

"Kontrolisaće se i turističke agencije i uopšte saobraćajna preduzeća koja imaju određene linije prema inostranstvu, a i saobraćajna policija će se uključiti u tu kontrolu", rekao je on posle obeležavanja dana Protivterorističke jedinice MUP-a.

Upitan o akciji "Božur", u kojoj su uhapšene, zbog izdavanja lažnih dokumenata 24 osobe među kojima i 16 policijskih službenika, Dačić je odgovorio da je svima njima određen pritvor.

On je naveo da ta akcija nema veze sa upozorenjima iz EU zbog lažnih azilanata, podsetivši da su i u prethodnom periodu hapšeni policijski službenici koji se bave izdavanjem dokumenata.

Među uhapšenima, pre dva dana u akciji "Božur", nalaze se i penzionisani načelnik izmeštene Policijske uprave Priština u Nišu i šef odeljenja za putne isprave u Policijskoj upravi za grad Beograd, u Ljermontovoj ulici. Oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj tako što su izdavali lažna dokumenata - izvode iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu i prebivalištu.

Najveći broj lažnih azilanata iz Srbije su Romi i Albanci, nešto manje Bošnjaci, a prema podacima nadležnih u MUP-a, više od 95 odsto njihovih zahteva za azil je odbijeno.

2024 © - Vesti online