Subota 07.05.2011.
17:02
Beta, RTS

Gadafi slučajno bombardovao Tunis

Ozbijlne borbe na zapadu zemlje i oko granice sa Tunisom

On je dodao da su vladine snage upotrebila male avione koje koriste za prskanje pesticidima za noćašnji napad u naselju Kasr Agmed u blizini luke, istučući da se požar proširio na još četiri rezervoara.

Pobunjenici su obavestili NATO o avionima libijskih snaga pre napada, ali nije bio odgovora, rekao je Hasan.

Plemena na strani Gadafija

 

Vođe libijskih plemena zatražile su opštu amnestiju za sve koji su se borili u građanskom ratu. Plemena odana Gadafiju pozivaju na marševe za oslobođenje gradova pod kontrolom pobunjenika. U saopštenju nije navedeno kako bi razoružavanje pobunjenika moglo da bude izvedeno mirnim putem.

Vođa libijskih pobunjenika je u u međuvremenu rekao da pobunjenici planiraju da iskoriste novac namenjen za obnovu i u humantarne svrhe za kupovinu oružja od italijanske vlade, što je Rim demantovao, javlja AP.

Abdul Hadif Goga, portparol Prelaznog nacionalnog saveta, rekao je da će isporuke oružja početi pristizati na istok Libije "u narednih nekoliko dana".

"Još u pregovorima sa Francuskom da nam takođe pošalje oružje", rekao je on novinarima u Bengaziju. On nije želio da precizira o kom tipu naoružanja se radi, rekavši da je to "vojna tajna".

Na ovonedeljnom sastanku u Rimu 22 članice NATO i arapske zemlje saglasile su se da osnuju fond za donacije za pomoć oblastima koje kontrolišu pobunjenici, koji pokušavaju da zbace Moamera Gadafija koji je na vlasti 41 godinu. Goga je rekao da će se taj novac iz tog fonda iskoristiti za kupovinu oružja.

2024 © - Vesti online