Subota 07.05.2011.
00:52
Beta, Večernje novosti

Fajon: Moguće vraćanje viza za Srbe i Makedonce

Tanja Fajon
 

"Postaje sve izvesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s određenim merama. Ne isključujem mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane jedne lili druge zemlje", rekla je Fajon u intervjuu za sutrašnje izdanje dnevnog lista "Večernje novosti".


"Mehanizmi na stolu"

Prema njenim rečima, Evropska komisija je izradila predlog za uvođenje mehanizma za moguće suspenzije slobodnog viznog režima i on se nalazi "na stolu".


"Situacija je ozbiljnija nego ikada. Postoji rastuća zabrinutost ne samo u jednoj ili dve zemlje članice EU povodom lažnih azilanata. U celini, situacija je veoma zabrinjavajuća", rekla je Fajon.


Prema njenim rečima, neke države članice Evropske unije predlažu uvođenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima zbog, kako je navela, ozbiljne situacije koja zahteva trenutno delovanje odgovornih političara.

Propisi su propisi

Ona je istakla da je važno razumeti da bezvnizni režim "ne daje pravo građanima da traže azil, prebivalište ili posao" i da slobodno putovanje bez viza ima određena ograničenja.
"Ako ne poštujete pravila, suočićete se sa merama. Sigurna sam da niko ne želi da dođe do ponovnog uvođenja viza i zato sada postoji veoma ozbiljno upozorenje. Vlasti treba ozbiljno da se uhvate u koštac s problemom, inače će ove slobode biti ukinute, pre nego što budemo u mogućnosti da pomognemo", kazala je Fajon.


Trajno ili privremeno ukidanje bezviznog režima?

Fajon nije želela da precizira da li se razmatra trajno ili privremeno ukidanje bezviznog režima građanima Srbije i ukazala na to da određena država članica EU već sada može da zatraži da se Srbija opet stavi na "crnu" šengen listu.


"To bi značilo ponovno uvođenje viza sa istom procedurom kao tokom procesa vizne liberalizacije 2009. godine. Mogućnost suspenzije slobodnog viznog režima na određeni period je novi predlog, i to je posledica nedavnih ozbiljnih zloupotreba bezviznog režima", navela je Fajon.

2024 © - Vesti online