Subota 07.05.2011.
03:53
Vestionline

Ogromna ozonska rupa preti Nemačkoj

Ako sad ni faktor 70 ne pomaže, šta će biti na leto?

Rupa na ozonskom omotaču prečnika 25 kilometara već je otkrila neke delove Danske, a prema rečima stručnjaka s Alfred Vegner Instituta u Bremerhavenu u sledećih nekoliko nedelja proširiće se dalje prema jugu protežući se gotovo do Sredozemnog mora.

Iako je koncentracija ozona tokom proleća oko 30 odsto veća od uobičajene, ove godine je opala za čak 40 procenata u odnosu na 2010. godinu. Oštećeni ozonski omotač omogućava da više štetnog ultraljubičastog zračenja (UV) dođe do površine Zemlje zbog čega se povećava rizik od sunčanih opekotina i oštećenja na koži koja mogu izazvati rak.

S očekivanim pojačanjem intenziteta sunčevog zračenja dolaskom leta, osobe osetljive na Sunce mogu da izgore za svega nekoliko minuta. Stručnjaci naglašavaju da tada ni faktor 70 ne pomaže.

"Problem je što ljudi ne razmišljaju da mogu dobiti sunčeve opekotine tako rano u godini", objašnjava Markus Reks s Vegner Instituta. 

Uništenje ozonskog omotača ove godine je došlo do rekordnog nivoa, objavila je Svetska meteorološka organizacija u Ženevi. Iznenadno širenje rupe iznenadilo je stručnjake jer su raniji testovi pokazali da bi rupa trebalo da se snmanji između kraja zime i sledećeg proleća zbog vrlo niskih temperatura u stratosferi. 

2024 © - Vesti online