Petak 06.05.2011.
21:06
Fonet

"Kako zaustaviti azilante, a da ne budemo rasisti?"

Imamo lažne azilante sa pravim dokumentima: Ivica Dačić

Dačić je, u gostovanju na televiziji B92, rekao da policija Srbije obavlja pojačanu kontrolu na granicama, ali da ne može da se ponaša tako da je neko optuži za rasizam, zbog toga što iz nekog autobusa "izvadi četiri Roma i kaže im: Vi ne možete da pređete granicu".

On je naveo da, prema statistikama EU, cifra lažnih azilanata iz Srbije za prva tri meseca 2011. godine manja za 30 odsto nego u decembru prošle, pa ih je tako, naprimer, u Belgiji, koja ima najviše zahteva za azil, u martu bilo 180, a u aprilu 108.

Ukoliko cifra lažnih azilanata bude rasla, pretna ukidanja vizne liberalizacije Srbiji je ozbiljna, upozorio je Dačić.

Dačić je rekao da lažni azilanti iz Srbije, uglavnom Romi i Albanci sa juga Srbije, odlaze sa legalno izdatim dokumentima, "nakon što završe sezonske radove, i odluče da zimu prezime u zemljama EU, zahvaljujući njihovom zakonodavstvu".

Prema Dačićevim rečima, pripadnici policije i drugih državnih službi koji su uhapšeni zbog izdavanja lažnih dokumenata učinili su to u stotinak slučajeva, a većina lažnih azilanata su građani koji imaju pravo na pasoš Srbije.

On je najavio da će Srbija početi da vodi kampanju "Na sva usta", kako bi se onim koji misle da zatraže lažni azil u EU objasnilo da u tome neće uspeti, a istovremeno će pojačati kontrolu i saobraćajne i granične policije, kao i istraživanje elemenata organizovanosti u tim slučajevima.

Dačić je ukazao da Švedaka i Nemačka, u kojoj se prijavljuje najveći broj azilanata i Srbije, nisu postavile pitanje ukidanja vizne liberalizacije. On je dodao da je, prema najnovijim podacima, u Luksemburgu najviše zahteva za lažni azil građana Srbije iz Niša, Novog Sada, Vranja i Smedereva.

2024 © - Vesti online