Subota 07.05.2011.
02:15
Mondo

Izložba slika Mome Kapora

Momo Kapor, jedan od najpoznatijih umetnika Srbije

Dela koja će biti izložena izbor su istoričara umetnosti Nikole Kusovca.

Na izložbi će biti predstavljene slike koje prikazuju različita Kaporova viđenja Beograda, počev od idilične Ade Ciganlije, preko predmeta iz starih beogradskih kuća, kredenaca, do beogradskih ulica sa iscrtanim školicama, razigranim ringišpilima, najavili su organizatori.

Izložene slike, uglavnom ulja na platnu, pripadaju mnogobrojnim privatnim kolekcijama, tako da će većina, upravo ovom postavkom, prvi put i biti predstavljena javnosti.

Izložba je organizovana u saradnji Medija centra "Odbrana" i Zadužbine "Momčilo Momo Kapor", a otvoriće je Nikola Kusovac, dok će na izložbi govoriti supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor i direktor Medija centra potpukovnik Slavoljub Marković.

Kapor je prvu veću samostalnu izložbu slika i crteža priredio je u Beogradu tek 1992. godine, tridesetak godina pošto je stekao diplomu slikara na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Prvi roman "Foliranti" objavio je 1975. godine, a neka od njegovih najpoznatijih dela su i romani "Provincijalac", "Ada", "Zoe", "Una","Od sedam do tri", "Knjiga žalbi", "Zelena čoja Montenegra", "Poslednji let za Sarajevo", "Hronika izgubljenog grada", "Beleške jedne Ane" i "Hej, nisam ti to pričala".

Autor je velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova kao što su "Banket", "Valter brani Sarajevo", "Džoli dzokej", "Una" i drugi.

Izložna "Beogradske priče" biće otvorena u Galeriji Doma Vojske u Beogradu do 15. juna 2011. godine.

Nedavno je obeležena godišnjica smrti Mome Kapora, a u njegovu čast podignut je i spomenik na Adi Ciganliji.

2024 © - Vesti online