Petak 06.05.2011.
14:31
Vestionline

''Pretnje EU shvatiti ozbiljno''

"Kakve god da su procene o tome da li je to realno ili ne, bilo bi vrhunski neodgovorno ne pristupiti tako važnom problemu sa najvećim mogućim stepenom pažnje", rekao je Jeremić novinarima posle sastanka sa šefom namibijske diplomatije Utonijem Danijelom Nujomom.

Važan problem: Vuk Jeremić
 

On je dodao da je juče bio na sastanku na kojem su bili i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić i direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

"Dogovorili smo se o konkretnim pravcima delovanja na svim poljima i u
narednih nekoliko dana i nedelja krenućemo sa primenom mera", rekao je Jeremić, ne navodeći o kojim merama je reč.

On je izrazio nadu da će akcija srpskih vlasti "dovesti do toga da se više ne dovodi ni u kakvom smislu u pitanje bezvizni režim za građane Srbije".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je juče u Svilajncu da postoji mogućnost privremene suspenzije slobodnog viznog režima, ali da je EU na početku razmatranja te mogućnosti.

On je dodao da Evropa trpi veliki pritisak lažnih azilanata, najviše iz zemalja jugoistočne Evrope. Problem lažnih azilanata prvi put se javio samo nekoliko meseci posle uvodenja "belog šengena" krajem decembra 2009, i rešen je vraćanjem azilanata u Srbiju na osnovu sporazuma o readmisiji.

2024 © - Vesti online