Subota 07.05.2011.
08:00
S media

Otkriven način sprečavanja nastanka raka dojke

Naučnici došli do značajnog otkrića u medicini, ali idalje savetuju da redovno kontrolišete dojke
 

- Otkrili smo kako ćelije tumora prave rupu u zidu limfnih sudova, da bi dospele do limfnih čvorova ispod pazuha i tamo stvorile metastaze - objašnjava proferor doktor Dončo Kerjaški i dodaje - Najpre ćelije primarnog tumora kroz kanale koji povezuju limfne sudove dospeju u limfne čvorove. Mi smo dešifrovali kako se to događa i šta se može učiniti protiv toga“.

Naučnici su višegodišnjim istraživanjem otkrili da je ćelijama tumora potreban odgovarajući enzim da bi proizvele bioaktivni razgradljivi produkt arahidonske kiseline. Genetskim isključivanjem enzimske mašinerije istraživači su uspeli da spreče prodiranje u limfne sudove i time metastaziranje u limfnim čvorovima.

Radna grupa sa profesorom Kerjaškim na čelu utvrdila je da jedna supstanca korena kineske lekovite biljke pod nazivom Scuteria baicalensis veoma delotvorno sprečava nastajanje prenosne supstance ćelija tumora i tako blokira dopiranje ćelija tumora u limfne sudove. Ova lekovita biljka se u tradicionalnoj azijskoj medicini upotrebljava već stotinama godina protiv obolenja od raka.

2024 © - Vesti online