Petak 06.05.2011.
14:16
Vestionline

Štrajk izazvao haos u Italiji i Portugaliji

Državni činovnici protestuju zbog mera šetnje kojima vlada u Lisabonu nastoji da izbegne nacionalni bankrot. Portugalija je bila prinuđena da od drugih zemalja Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda uzme kredit u vrednosti od 78 miliona evra a zauzvrat je morala da zamrzne plate, podigne poreze i smanji
socijalna davanja.

Radnici nezadovoljni merama vlasti

Mere štednje izazvale su masovne štrajkove i u Grčkoj i Irskoj, drugim dvema članicama zone evra koje su prošle godine morale da uzmu slične pozajmice.

Portugalska nacionalna federacija sindikata javnih službi izrazila je očekivanje da će danas doći do štrajkova u školama, na sudovima i u drugim službama.

Jednodnevni generalni štrajk u Italiji poremetio je u toj zemlji vazdušni i železnički saobraćaj, rad banaka, javnih službi i škola. Putnici jedva uspevaju da uhvate poneki autobus i voz u podzemnoj železnici usled štrajka koji je za danas zakazala najveća sindikalna konfederacija u Italiji.

Posade aviona su počele štrajk u 10 sati pre podne, a na posao će se vratiti u 14 sati, dok će železničari štrajkovati od 14 do 18 sati. Avioprevoznik Alitalija izmenio je red letenja kako bi se obezbedilo funkcionisanje usluga u međunarodnom saobraćaju i u redukovanom domaćem i evropskom saobraćaju.

Sindikati traže od vlade da smanje poreze na plate i više investiranja kako bi se otvorila nova radna mesta. U Italiji se često pribegava samozapošljavanju kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

2024 © - Vesti online