Petak 06.05.2011.
08:44
B92

Nema inicijative za uvođenje viza

Sa biometrijskim pasošem moći ćemo i dalje da putujemo bez viza
 

"Čak i kad bi Belgija zaista zatražila uvođenje mogućnosti suspenzije bezviznog režima o tome bi morala da se vodi rasprava i da se dobije saglasnost svih članica ", kaže portparol evropske komesarke.


Podsetimo, tek nakon što je Brisel upozorio Srbiju da bi režim belog šengena mogao biti privremeno suspendovan zbog problema sa lažnim azilantima, domaći zvaničnici su reagovali.

Vlada je uvela kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje broja lažnih azilanata, a MUP je sproveo akciju u kojoj su uhapšene 24 osobe zbog izdavanja lažnih putnih isprava.

Inače, poznavaoci prilika kažu da se odmah nakon dobijanja belog šengena moglo naslutiti da će doći do problema sa lažnim azilantima.

Savet EU raspravlja o bezviznom režimu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi o inicijativi nekih evropskih zemalja da se uspostavi mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, Savet ministara EU trebalo da raspravlja 24. maja ili 9. juna.

Ivica Dačić najavio oštrije kontrole na granicama
 

Posle toga, ukoliko bi se nastavio rast azilanata sa ovih prostora, neka od zemalja bi mogla da zahteva primenu tog mehanizma.

Dačić je po povratku iz Luksemburga, gde je sa zvaničnicima te zemlje razgovarao o lažnim azilantima, naveo da se ta zemlja neće pridružiti zahtevu za suspenziju vizne liberalizacije u odnosu na Srbiju, a to je, prema njegovim rečima, mišljenje i drugih zemalja koje imaju veliki broj azilanata.

On je naveo da je situacija sa azilantima problematična u Švedskoj, Luksemburgu, Belgiji i Nemačkoj, a radi se, uglavnom, o Romima ili Albancima sa juga Srbije i u manjoj meri Bošnjacima.

Prema njegovim rečima, radi se o zloupotrebi prava na azil, jer u Srbiji ne postoji bilo kakav politički pritisak, već se on traži isključivo iz ekonomskih razloga. Govoreći o merama koje će Srbija primeniti protiv azilanata, Dačić je naveo da je to oštra kontola na granici - ko bude imao povratnu kartu i dovoljno sredstava, moći će da prođe granicu, ostali neće, naročito ako potiču iz sredina iz kojih dolaze azilanti.

2024 © - Vesti online