Petak 06.05.2011.
12:03
Z. Marjanović - Vesti

Državi najveći profit od Guče

U društvu sa najboljima: Dejan Petrović (levo) i Slobodan Jolović
 

- Od Guče najviše koristi ima država koja nikada nije suštinski sagledala značaj ove manifestacije koja promoviše nacionalni identitet Srbije u svetu - smatra Jolović.

Koja imena će obeležiti ovogodišnje, 51. po redu okupljanje trubača u Guči?
- Sabor trubača biće održan od 8. do 14. avgusta i trajaće sedam dana. Uz prošlogodišnje pobednike i najbolje srpske i svetske trubače - Dejana Petrovića, Ekrema Mamutovića i Dragana Ignjića, u programu Sabora će učestvovati i legenda srpske muzike Miroslav Ilić, a u finalnom takmičenju najboljih srpskih trubača pojaviće se legendarni trubač Boban Marković. U nedelju, 14. avgusta, na dan takmičenja za prvu trubu sveta koncert će održati i Goran Bregović. Organizacija Sabora biće poverena, kao i prošle godine, profesionalcima, i to u svakom segmentu manifestacije.
 

Dijaspora rado viđena

Da li ove godine očekujete veći broj gostiju iz dijaspore?
- Iz godine u godinu sve je veći broj naših ljudi iz rasejanja koji svoj dolazak u Srbiju planiraju u vreme održavanja Sabora trubača. Mislim da će ih svake godine biti sve više i uvek će biti sa radošću dočekani u svetskoj prestonici trube.

Ovogodišnji domaćin je privrednik Milenko Kostić. Koji su bili kriterijumi za njegov izbor?
- Prvi put za pola veka postojanja manifestacije za domaćina Sabora trubača predložen je jedan privrednik. Ovogodišnji domaćin je veoma uspešan privrednik iz Čačka, koji je rođen u Kotraži, selu nedaleko od Guče. Dobitnik je niza priznanja, među njima i priznanje Privredne komore Srbije Poslovni čovek godine 2010. Kostić je dao veliki doprinos razvoju Dragačeva, što ga je i opravdano preporučilo za domaćina 51. Sabora trubača u Guči.

Da li bi država trebalo više da se angažuje?
- Država nikada nije dovoljno dobro razumela značaj ove manifestacije za Srbiju i narod u njoj. Imamo izuzetno razumevanje i saradnju sa pojedinim ministarstvima, kao što su ministarstvo infrastrukture, ministarstva regionalnog razvoja i prostornog planiranja, ali i stalno oglušavanje ministarstva kulture. Ove godine dobio sam obećanje od ministra kulture Markovića da će to ministarstvo pomoći Sabor trubača. Vlada Srbije pomaže Sabor kroz ulaganja u infrastrukturu.

Da li se već sada zna ko će od političara zvanično biti gost Guče?
- Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora trubača zvanično će biti Vlada Republike Srbije. Pozvaćemo predsednika Tadića, premijera Cvetkovića i ministra Dačić da zvanično otvore Sabor, a oni neka se dogovore ko će to da uradi imajući u vidu da je manifestacija od državnog značaja. Pozvaćemo ministra kulture Predraga Marković, ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina i trubača Bobana Markovića da otvore trubačka takmičenja.

2024 © - Vesti online