Petak 06.05.2011.
02:39
Novosti

Đelić daje ostavku ako Srbija ne dobije status kandidata

Božidar Đelić: Nisam u vlasti zbog fotelje
 

U intervjuu koji je dao beogradskim ”Novostima”, Đelić je istakao da nije u Vladi Srbije zbog fotelje, te da je spreman da se nosi eventualnom propašću njene politike.


- Političari moraju da znaju da se nose i sa uspehom i sa neuspehom, a toga, nažalost, nema dovoljno na našoj političkoj sceni. Ja nisam tu da sedim u Vladi, već da pravim rezultate za Srbiju, kao što je to bio slučaj sa vizama, SSP, Univerzijadom, naukom... Naravno da iz sve snage igramo na pobedu, uradićemo sve da Srbija dobije status kandidata krajem godine. Ukoliko se to ne desi, spreman sam da preuzmem odgovornost za takav ishod, jer sam u Vladi da bismo postigli rezultate, a ne zbog fotelje. Mada nije sve u mojim rukama, pogotovo deo saradnje sa Hagom, nedobijanje statusa doživeo bih i kao lični neuspeh. - rekao je Đelić.


Od čega će najviše zavisiti hoćemo li dobiti status kandidata u decembru?

- Od dve stvari - izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca i reformskog programa koji ćemo istinski sprovesti. U našem Akcionom planu ima ukupno 96 stavki i za veći deo njih rok je do juna, najkasnije do početka septembra.


Na čemu temeljite optimizam da će se ispoštovati rokovi, kad još nije usvojen nijedan od važnih reformskih zakona?

- Dva važna reformska zakona - o finansiranju političkih partija i izboru narodnih poslanika su već u Skupštini, dok će zakoni o restituciji i javnoj svojini biti prosleđeni do leta.


Kakav izveštaj Bramerca očekujete? Hoće li opet biti hladnog tuša?

- Ako ima zamerki, najbolje je da one budu precizne, da bismo mogli da ih ispravimo. U ponedeljak u Beograd dolaze članovi komiteta za evropske poslove holandskog parlamenta. Predočićemo im sve napore koje preduzimamo u saradnji sa Hagom i u domenu reformi - rekao je, između ostalog, Božidar Đelić u intervjuu ”Novostima”.

2024 © - Vesti online