Petak 06.05.2011.
08:00
Sarajevo-X

Japanski auto budući ponos Njujorka

Procenjuje se da je ugovor između Nisana i Njujorka vredan milijardu dolara, a potvrdio ga je gradonačelnik Majkl Blumberg. Dizajn nove generacije njujorškog žutog taksija biće baziran na Nisanovom minivan modelu NV200.

Novi njujorški taksi u Nisanovom izdanju

Nisan je do desetogodišnjeg ugovora došao pobedivši američki Ford i turski Karsan Otomotiv. Isporuka će početi 2013. godine. Automobil poseduje i panoramski krov koji omogućava pogled na njujorške nebodere.

"Novi taksi će osigurati udobnost vozačima i putnicima koji će se doslovno zaljubiti u njega. Nisan će u dobrom svetlu predstavljati Njujork", rekao je Dejvid Jeski, gradski poverenik za taksije i limuzine.

Automobil će posedovati i satelitsku navigaciju. Nisan je i ekonomičniji od svojih rivala, a cena od 29.000 dolara po automobilu učinila ga je i najjeftinijim.

Do 2017. godine će Nisan biti u mogućnosti da proizvodi električne automobile, saopštile su njujorške vlasti.

Trenutno se u taksi službi Njujorka nalaze automobili Ford "kraun viktorija", koji sa jednim litrom goriva mogu da pređu samo pet kilometara, dok Nisanovi automobili sa istom količinom goriva prelaze čak 10,6 kilometara. U Njujorku saobraća 13.000 taksija koji dnevno prevezu oko 600.000 putnika. Ova vozila su jedina koja imaju dozvolu da primaju putnike na ulici.

Nisan NV200 će biti proizveden u postrojenjima u Meksiku. To je prvi automobil specijalno dizajniran za upotrebu u svrhu njujorškog taksija.

2024 © - Vesti online