Četvrtak 05.05.2011.
19:17 >> 21:00h
Beta

UN traže činjenice o ubistvu Bin Ladena

Ujedinjene nacije žele istinu o ubistvu Bin Ladena
 

"I dalje mislim da treba da se objave sve činjenice", rekla je Pilaj, i dodala da svi imaju pravo da znaju šta se desilo.
 

Američki ministar pravde, Erik Holder izjavio je u Senatu SAD da je akcija američkih specijalaca u Pakistanu bila potpuno legalna, i da predstavlja legitimnu nacionalnu odbranu.
 

Kako navodi agencija Frans pres, nepreciziranje nekih činjenica, među kojima je i ona da li je ili ne Bin Laden bio naoružan, učinila je da javnost posumnja da li su američki komandosi uopšte bili voljni da vođu Al Kaide uhvate živog.
 

"Da je pokušao da se preda, mislim da bismo morali da to prihvatimo, ali ništa ne pokazuje da je imao nameru da to učini, tako da je njegova smrt nešto sasvim normalno", ocenio je Holder.
 

Navi Pilaj je naglasila da UN osuđuju teorizam, ali se i pridržavaju osnovnih pravila izvođenja anti-terorističkih akcija.
 

"To mora biti sprovedeno u skladu sa međunarodnim propisima", istakla je visoka komesarka Ujedinjenih nacija.
 

Američke vlasti su po ubistvu Bin Ladena prvo saopštile da je on u vreme akcije američkih komandosa, bio naoružan, ali su kasnije to rekle suprotno - da nije imao oružje.

Obama odao počast žrtvama 11. septembra 2001.

 

Američki predsednik Barak Obama položio je u Njujorku venac na "nultu tačku", odajući počast žrtvama 11. septembra 2001. godine i to četiri dana posle ubistva Osame bin Ladena, koji je "stajao" iz tog terorističkog napada. Predsednik je, bez ikakvog govora, položio venac, "sklopio ruke i zatvorio oči" na mestu gde je poginulo više od 2.750 ljudi.

 

Počast žrtvama: Barak Obama

 

Tamo gde su se do pre 10 godina nalazile kule-bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušene u udarima dva oteta putnička aviona, sada je načinjeno obeležje žrtvama tog terorističkog zločina.

 

Polaganju venca prisustvovalo je nekoliko članova porodica žrtava, kao i gradonačelnik i guverner države Njujork i njujorški političari, sa kojima se predsednik pozdravio.

To je prvi Obamin obilazak "nulte tačke" od kako je izabran za predsednika SAD, u novembru 2008. godine.

 

Američki predsednik sa porodicama nastradalih

 

On je pre toga posetio vatrogasnu stanicu na srednjem Menhetnu, čijih je 15 vatrogasaca poginulo prilikom rušenja kula-bliznakinja. Obama je tamo rekao da Amerika, uklanjanjem Bin Ladena, šalje poruku da nikad neće zaboraviti terorističke napade od 11. septembra 2001.

 

"Kada kažemo da nećemo nikada zaboraviti, mislimo ono što kažemo", rekao je predsednik SAD, koji je razgovarao i podelio skromni ručak sa njujorškim vatrogascima.

 

Obama je na kratko obišao i policijsku stanicu na donjem Menhetnu, nedaleko od mesta gde se nalazio Svetski trgovinski centar. On je tamo rekao da će pretnji biti i dalje, ali da žrtve terorističkih napada neće biti zaboravljene.

 

Nasmejani: Barak Obama sa njujorškim policajcima

 

Istovremeno, kod Pentagona, u predgrađu Vašingtona, koji je takođe bio meta napada 11. septembra 2001, potpredsednik SAD Džozef Bajden položio je venac na spomenik žrtvama.

 

Od potvrđenih 2.977 žrtava te terorističke akcije, u njujorškom Svetskom trgovinskom centru stradalo je 2.606 osoba, a u dva oteta aviona 147 putnika i članova posade.

 

U napadu na Pentagon poginulo je 125 ljudi, kao i 59 putnika i članova posade aviona.

U četvrtom otetom avionu, koji se srušio kod Šenksvila, u Pensilvaniji, poginulo je 40 putnika i članova posade. Pored njih, poginulo je i svih 19 otmičara.

2024 © - Vesti online