Četvrtak 05.05.2011.
15:54

Traže spisak Srba koje tereti Zagreb

Izbeglička udruženja su saopštila da od Bramerca očekuju da pre junskog izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Zagreba sa Međunarodnim krivičnim sudom, od Hrvatske traži tačan broj Srba koji jesu ili su bili pod istragom.

Takođe zahtevaju da Hrvatska dostavi predmete osuđenih srpskim organima na reviziju uz pravo obnove postupka i da započne sa ozbiljnim postupcima protiv lica koja su počinila ratne zločine protiv srpskog stanovništva.

Koalicija izbeglica traži da Zagreb objavi spisak Srba koje tereti za ratne zločine

Koalicija udruženja je pozdravila stav Serža Brameca da je međunarodno humanitarno pravo bilo temelj za donošenje presude hrvatskim generalima o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem prisilnog i trajnog proterivanja Srba sa područja Krajine.

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska nije imala zakonsko pravo da pokrene vojnu operaciju "Oluja" jer je područje Krajine bilo proglašeno za zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija.

Cilj vojne operacije "Oluja" bilo je etničko čišćenje Srba iz Krajine, o čemu govore brojni zločini nad Srbima od 1991. godine u Splitu, Gospiću, Sisku, Karlovcu, Osijeku, Zagrebu, Vukovaru i drugim gradovima, navela je Koalicija izbegličkih udruženja u saopštenju.

2024 © - Vesti online