Petak 06.05.2011.
08:00
Press

Samo 19 odsto žena u Srbiji koristi kontracepciju

Na rang-listi od ukupno 164 zemlje, Srbija je zauzela 37. mesto i svrstana je među razvijenije zemlje u pogledu majčinstva. Zemlje su rangirane na osnovu više pokazatelja, koji svedoče o rizicima smrtnosti majki i dece, visini zarada žena u odnosu na muškarce, beneficijama koje porodilje koriste, sigurnosti i stručnim osobama na porođaju.

Zanimljivo je da, prema podacima "Indeksa majčinstva", svega 19 odsto žena u Srbiji koristi savremena sredstva kontracepcije, u čemu smo među najgorim zemljama.


U obrazloženju ovog istraživanja navodi se da su rat, nasilje i bezakonje parametri koji negativno utiču na dobrobit majke i deteta, zbog čega su na ovoj listi niže pozicionirane zemlje u kojima preovladavaju ovakve okolnosti. Evropske zemlje uz Australiju i Novi Zeland dominiraju među najboljim mestima za rađanje, dok su afričke zemlje na najnižim pozicijama.

Ispred nas se od bivših jugoslovenskih republika nalaze Slovenija i Hrvatska, dok su sve ostale iza, uključujući i naprednije države, kao što su Rusija, Izrael, Argentina, Kina...

2024 © - Vesti online