Četvrtak 05.05.2011.
12:37
Vestionline

Zahtev odbijen, Frenki ostaje u Hagu

Hag odbio zahtev Simatovića da bude pušten na slobodu
 

Sudsko veće smatra da je optužba iznela dovoljno dokaza za sve tačke optužnice koje Simatovića terete za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

"Simatović je imao nameru da se zločini počine", istakao je predsedavajući sudija Alfons Ori čitajući obrazloženje odluke Sudskog veća.

U obrazloženju se navodi da je optužba iznela dovoljno dokaza da je Simatović bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i da su počinjeni mnogi zločini s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih područja Hrvatske i BiH.

Takođe, Sudsko veće je zaključilo da dokazi pokrivaju sve elemente ubistva, deportacije, prisilnog premeštanja i progona nesrspkog stanovništva s velikih područja Hrvatske i BiH.

Veće je zaključilo da je Simatović učestvovao u pomaganju Jedinici za specijalne operacije, "Škorpionima" i "Arkanovcima", a koje su počinile zločine navedene u optužnici.

Simatoviću se sudi zajedno sa bivšim šefom DB Jovicom Stanišićem.

Prema optužnici, Simatović i Stanišić su pojedinačno ili delujući sa drugim učesnicima udruženog zločinackcog poduhvata od 1. aprila 1991. godine do 31. decembra 1995. godine planirali, naredili i na druge načine pomagali progon nesrskog stanovništva na područjima hrvatske pod kontrolom Srba i u BiH.

Predsedavjući sudija Alfons Ori zakazao je nastavak procesa 14. juna, a odbrana će sa izvođenjem svojih dokaza započeti 15. juna.

Tokom 15 godina duge prakse Haškog suda takav zahtev optuženih nije bio prihvaćen, a juče je, po istom pravilu Tribunala, odbijen zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude oslobođen.

2024 © - Vesti online