Četvrtak 05.05.2011.
06:11
Vestionline

Odobren kredit da Venecija ne potone

Šetnja ulicama Venecije ponekad može da bude otežana...
 

Kredit je namenjen državnom projektu MOSE (Modulo Sperimentale Eletromekaniko - eksperimentalni elektromehanički modul), integrisanom zaštitnom sistemu koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne da izoluju venecijansku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe utvrđeni nivo (110 cm) do maksimalnih tri metra.
 

Šta je (ili ko) EIB?

EIB je državna finansijsko-kreditna institucija Evropske unije, u čijem kapitalu učestvuju zemlje članice EU. Banka između ostalog, investira u projekte EU na sektoru saobraćaja i energetike, mali i srednji biznis, projekte na očuvanju životne sredine, inovativno poslovanje unutar unije i van njenih granica.

Zajedno sa ostalim pratećim radovima, kao što su ojačanje i povećanje nivoa obale, ove barijere će čuvati Veneciju od ekstremnih prirodnih neppogoda, poput poplava i morfoloških propadanja.


Do kraja 2011. godine, do kada je predviđeno trajanje gradnje, na morsko dno će biti postavljeno oko 78 brana dubine od 18 do 28 metara koje će se podizati pri svakoj najavi dolaska plime, kako bi nivo mora u venecijanskim kanalima ostao isti, te bi grad bio spašen od poplava.


Premda je ovaj projekat pokrenut još 2008. godine, EIB ne precizira rokove za njegovo okončanje. Banka je pre dve godine odobrila kreditni program vredan do 1,5 milijardi evra za MOSE, a juče odobrena pozajmica je prva tranša iz tog programa.

2024 © - Vesti online