Četvrtak 05.05.2011.
03:47
Beta

Europol: Albanski kriminal finansira grupe bivše OVK

Kriminalna prošlost Oslobodilačke vojske Kosova i kriminalna sadašnjost njenih naslednika postaju sve jasnije čitavom svetu
 

"Albansko-govoreće grupe unutar EU su uključene u šverc kokaina, heroina, veštačkih droga i marihuane", dodaje se u dokumentu "Ocena opasnosti od organizovanog kriminala" u Evropskoj uniji.


U dokumentu se naglašava da albanske i litvanske grupe organizovanog kriminala raspolažu najvećim sredstvima u Evropi, kao i da su uspele da pod nadzor stave nove sektore kriminalnog biznisa, čime su pojačale sposobnost prilagođavanja u ekonomskoj krizi.


"Balkanska osovina"

U "Oceni opasnosti od organizovanog kriminala" u EU, koju je objavila policijska agencija EU, ukazuje se da postoji "Balkanska osovina" organizovanog kriminala u Evropi i da se avganistanski heroin i kokain iz Latinske Amerine preko tog područja rasturaju u EU, naročito preko Zapadnog Balkana.
 

Pet "središta" u Evropi

Europol je utvrdio da u Evropi deluje pet "središta" organizovanog kriminala, a za "jugoistočno središte" navodi da obuhvata područje Balkana i Crnog mora, gde "albansko-govoreće, turske i kriminalne grupe iz bivšeg Sovjetskog Saveza nastoje da prošire svoje interese unutar EU".

Kao primer se navodi da "kontejnerske pošiljke koje stižu preko jugozapadnog, severozapadnog i južnog kriminalnog središta, bivaju potom istovarene u crnogorskim lukama, a potom se upućuju na tržište unutar EU".


"Višenacionalne grupe okupljene na etničkoj osnovi su posebno koncentrisane na području Kosova, BJR Makedoniji i Albaniji", ukazuje se u izveštaju Europola, uz opasku da je "došlo do značajnog porasta uključenosti građana BJR Makedonije u šverc heroina i kokaina".


U igri i motorciklističke grupe

U proizvodnji i rasturanju droge unutar EU su ključne grupe u Zapadnoj Africi, litvanske, albanske grupe i "vanzakonske motorciklističke grupe", sve više se krijumčarenje odnosi na više vrsta droga, a grupe s više novca ulažu u legalne poslove da bi olakšale svoje kriminalne radnje i stekle veći profit.


U porastu je, navodi Europol, korišćenje pripadnika zajednice Roma za rasturanje droga na najnižoj ravni, a najveći deo avganistanskog heroina se švercuje u Evropu preko Turske i Balkana.


Kosovo baza krijumčara heroina

"Albanija, BJR Makedonija i Kosovo su posebno važna područja gde se skladišti i vrši ponovno pakovanje heroina", navodi se.

"Oblast Kosova je i baza albansko-govorećih grupa koje su uključene u šverc u EU, a Mađarska je postala bitan tranzitni koridor za heroin zato što tamo idu pravci organizovanog kriminala sa Balkana i Crnog mora".

"Turske i albansko-govoreće grupe kriminalaca su najviše zastupljene u švercu heroina u i unutar Evropske unije".


Marihuane sve više

U porastu je, dodaje se, i lokalna, evropska proizvodnja marihuane, pri čemu "albanske grupe organizovanog kriminala igraju bitnu ulogu u doturanju te droge u Jugoistočnoj Evropi".

Kako se dodaje u dokumentu Europola, "kanabis proizveden u Albaniji i na Kosovu se rastura u Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, a krijumčari se i u Tursku, gde se trampi za heroin", dok se kanabis iz Avganistana, Pakistana i Indije već odavno preko Zapadnog Balkana krijumčari u EU.

2024 © - Vesti online